Motion till riksdagen
1997/98:T10
av Elving Andersson m.fl. (c)

med anledning av prop. 1997/98:63 En reformerad yrkestrafiklagstiftning


Propositionens förslag innebär i stor utsträckning en ytterligare harmonisering av yrkestrafiklagstiftningen med EG:s regelverk. I all huvudsak finner Centerpartiet förslagen acceptabla. Inledningsvis vill vi dock framhålla att även om direktivet som ligger till grund för att föreslå krav om tillräckliga ekonomiska resurser för att driva yrkesmässig trafik inte formellt är antaget så har vi erfarit att direktivet är ”reellt antaget”. Det vill säga att det endast återstår formalia innan direktivet gäller. Under dessa omständigheter anser Centerpartiet inte att det finns motiv för att yrka avslag i denna del.

När det däremot gäller motsvarande krav om ekonomiska resurser så omfattar inte EU:s krav taxiverksamhet. Regeringen anför att taxiverksamhet trots detta bör omfattas av ett förhöjt kapitalkrav. Centerpartiet delar inte regeringens uppfattning. Det saknas för tillfället tillräcklig grund för ett så pass långtgående krav som regeringen föreslår. Regeringens förslag bör således avslås i denna del.

Vid ansökan om tillstånd till yrkesmässig trafik eller vid frågan om åter­kallelse av tillstånd anför regeringen att sökandens respektive tillstånds­havarens lämplighet skall bedömas. Därvid beaktas att sökanden/tillstånds­havaren uppfyller kravet på gott anseende, vandel. Prövningen omfattar den personliga lämpligheten som tillståndshavare och om personen i fråga kan förväntas följa de regler som gäller för näringen. Vidare anför regeringen att misstanke om begånget brott skall utgöra grund för avslag på en ansökan. Prövningsmyndigheten bör enligt regeringen, när misstanke om att brott begåtts, kunna åberopa detta förhållande som grund för avslag på en ansökan. Vid återkallelse av ett tillstånd eller legitimation bör det däremot krävas ett lagakraftvunnet avgörande i skuldfrågan som grund för åter­kallelse. Centerpartiet anser att denna ordning är principiellt betänklig. Rättssäkerhetsskäl talar för att det inte skall vara en diskrepans mellan erhållande av tillstånd/legitimation och återkallelse. Centerpartiet anser således att det i båda fallen bör vara samma grunder varpå ärendet bedöms. Enligt vår mening bör det även vid ansökan om tillstånd/legitimation vara ett lagakraftvunnet avgörande som grund för avslag.

Centerpartiet har inget att erinra mot att taxiförarlegitimation är en separat handling skild från körkortet. Kraven för erhållande av legitimation, körkort med B-behörighet under en obruten tid av minst två år eller inneha körkort med D-behörighet samt övriga delar avseende medicinska krav och frågor om yrkeskunnande och laglydnad för bedömning av lämplighet som taxi­förare, anser vi vara tillräckliga. Vi anser dock inte att det finns tillräckligt starka skäl att utöver detta även föreslå en åldersgräns om 21 år. Kravet om den sökande skall ha fyllt 21 år för att kunna erhålla legitimation bör således avslås.

Regeringen anför att det bör tillsättas en utredning med uppgift att utreda förutsättningarna för och effekterna av att införa krav på obligatorisk anslut­ning till en beställningscentral eller annat gemensamt organ. Regeringen tycks mena att detta är ett sätt att komma tillrätta med ”missför­hållanden inom taxibranschen – främst i storstadsområdena”. Centerpartiet anser inte att det bör införas ett sådant generellt krav. Riksdagen bör redan nu uttala, och ge regeringen till känna, sin principiella uppfattning om att obligatorisk anslutning till beställningscentral inte är aktuell.

Det har framförts kritik mot förslaget om skärpning av kraven på behörighet för förare av personbil i linjetrafik. Bland annat har Länstrafiken i Örebro och Sörmland anfört att det pågår projekt med exempelvis Bya­busstrafik med minibuss. Man anför att krav på taxilegitimation för förare av personbil i linjetrafik medför stora svårigheter att utveckla nya, småskaliga former av kollektivtrafik vilket synes medföra att det framgent kan bli problem med att upprätthålla kollektivtrafik och utveckla nya trafiksystem av detta slag, i glest bebodda områden.

Centerpartiet inser de gränsdragningsproblem som uppstår med att införa undantagsregler. Dock anser vi att det finns starka tillgänglighetsskäl som talar för att det finns utrymme för nytänkande och alternativa former av kollektivtrafik. Dessa alternativa former av trafik berör geografiskt begränsa­de landsbygdsområden vilket gör att det kan finnas skäl att ifrågasätta relevansen i krav om taxiförarlegitimation för denna form av trafik. Det bör således finnas möjlighet till undantag från krav om taxiförarlegitimation för förare av personbil i linjetrafik om detta är ett led i att utveckla nya småskaliga former för kollektivtrafik. Detta kan utformas som möjligheter att göra undantag från krav om taxiförarbehörighet eller som undantag för viss projektverksamhet.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen avslår regeringens förslag avseende förhöjt kapitalkrav för taxiverksamhet,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likartade regler vid ansökan om tillstånd som för återkallelse av trafiktillstånd,

  3. att riksdagen avslår regeringens förslag avseende ålderskrav om 21 år för erhållande av taxiförarlegitimation,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk anslutning till beställningscentral,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från taxiförarlegitimation för förare av personbil i linjetrafik.

Stockholm den 23 februari 1998

Elving Andersson (c)

Sivert Carlsson (c)

Sven Bergström (c)

Margareta Andersson (c)

Kjell Ericsson (c)