Motion till riksdagen
1997/98:T1
av Lilian Virgin m.fl. (s)

med anledning av skr. 1997/98:19 Utvecklingen i informationssamhället


Regeringen anger som prioritering för år 1998 att huvudinriktningen för den nationella IT-strategin är att stimulera användningen av informationsteknik på ett sätt som främjar kreativitet, tillväxt och sysselsättning.

Inom Telia pågår ett arbete med att uppgradera telenäten så att alla hushåll inom några år kan erbjudas bredbandskommunikation. Regeringen har i propositionen om översyn av telelagen anfört:

Det är dock inte aktuellt att helt överlåta utvecklingen till marknaden. Ansvaret för att hela landet, även de glesast befolkade områdena, har fullgoda tele­kommunikationer kommer även fortsättningsvis att ligga på staten. Konkurrensen bör ses som ett bland flera medel att uppnå de telepolitiska målen.

Goda telekommunikationer kan minska regioners avståndshandikapp och är särskilt betydelsefulla för ö-regionen Gotland. Grundläggande telefoni är säkerställd genom telelagen men kan i dag inte anses motsvara de krav som teknikintensiva företag ställer. Genom att utbyggnaden av ett nät för snabb överföring av stora datamängder, ljud och bilder görs där efterfrågan är störst kommer landsbygden att diskrimineras. Tekniken medför möjligheter att i större utsträckning välja arbetsplats med hänsyn till den omgivande miljön, något som kan medföra en positiv utveckling på landsbygden. Denna möjlighet går förlorad om inte hela landet får tillgång till ett nät med tillräcklig överföringskapacitet. Det är därför nödvändigt att inte bara företagsekonomiska utan också samhällsekonomiska överväganden styr nätuppbyggnaden.

Enligt en rapport från NUTEK, IT-revolutionen och morgondagens företag. Branscher och regioner på väg mot år 2015, framgår att för att inte glesbygden och orter som är starkt beroende av basnäringarna skall utarmas än mer krävs massiva IT-satsningar för att höja konkurrenskraften. Rapporten visar också att IT-spridningen är sämst i Kalmar, Gotland, Örebro, Värmland, Jämtland och Västernorrland.

Regeringen har i en särskild skrivelse till riksdagen Utvecklingen i informationssamhället (skr. 1997/98:19) anfört att huvudinriktningen för en nationell IT-strategi bör vara att stimulera användningen av informations­teknik på ett sätt som främjar kreativitet, tillväxt och syssel­sättning. Informationstekniken måste vara tillgänglig för alla, utvecklingen får inte skapa nya klyftor i vårt samhälle utan bör i stället bidra till att överbrygga nuvarande klyftor. Informationstekniken kan bidra till att öka jämställdheten i olika dimensioner, jämställdhet mellan olika regioner, mellan könen samt mellan olika åldrar och grupper i samhället. En bred och jämlik användning av informationsteknik är en av förutsättningarna för tillväxt och ökad sysselsättning i samhället. Det behövs en politisk styrning för att skapa jämställdhet i samhället.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutom företagsekonomiska överväganden samhällsekonomiska överväganden skall göras vid nätuppbyggnaden för IT.

Stockholm den 1 oktober 1997

Lilian Virgin (s)

Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)

Agneta Ringman (s)