Motion till riksdagen
1997/98:So7
av Roland Larsson m.fl. (c)

med anledning av Skr. 1997/98:79 Redovisning av arbetet med de allmänna barnfrågorna


Centerpartiet vill med anledning av regeringens skrivelse understryka behovet av ett mer offensivt sätt att arbeta med frågor rörande barnens situation i samhället. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention, och arbetet med att implementera den i svensk lagstiftning pågår. Centerpartiet anser att detta arbete är mycket angeläget och vi vill samtidigt att barnkonventionen ska genomsyra all verksamhet som berör barn. Offentlig verksamhet, planering och beslutsfattande ska utgå från barnens rätt och behov. Det vi kan konstatera med utgångspunkt från regeringens redovisning är att mycket arbete återstår. Det är till exempel enbart ett fåtal kommuner som antagit handlingsplaner för arbetet med FN:s barnkonvention trots att det är på den kommunala nivån som beslut tas som avgör om barnkonventionens principer ska slå igenom i Sverige. Det är ju på kommunerna som det största ansvaret för omsorgen om barn och unga ligger.

I skrivelsen redovisar regeringen att man beslutat att avsätta 30 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till ideella organisationer för att sprida kunskap om barnkonventionens bestämmelser och principer. I december 1996 avsatte regeringen ytterligare 20 miljoner kronor till samma ändamål. BO har i uppdrag från regeringen att verka för att kommunerna använder barnkonventionen i det generella arbetet med barn.

Utöver ovan nämnda åtgärder anser Centerpartiet att det behövs mer systematiska insatser för att konventionen ska få genomslag. Man kan dra en parallell med handlingsprogrammet Agenda 21 som har fått mycket större genomslagskraft i kommunerna än vad barnkonventionen fått. Krav på lokalt genomförande och nationell uppföljning ger en förstärkt status för Agenda 21 i den kommunala beslutsprocessen.

På liknande sätt anser Centerpartiet att barnkonventionen ska genomföras i kommunerna. Genom kommunala handlingsplaner kan barnkonventionen stärkas. En nationell strategi som innefattar mål för ett kommunalt genom­förande samt en tidsplan bör göras. Barnkonventionen är ett övergripande ansvar för staten som inte kan delegeras enbart till kommunerna. Barn­konventionen berör alla departement därför är det också viktigt att regeringen har en samlad syn på barn- och ungdomsfrågor på liknande sätt som med jämställdhetsfrågorna.

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna i arbetet med barns rättigheter. Alla som arbetar med eller fattar beslut om barn måste utbildas i barn­konventionen. Det gäller såväl politiker som lärare, socialarbetare, stads­planerare, jurister, poliser, åklagare, domare sjukvårdspersonal, barnom­sorgspersonal, Invandrarverkets personal, psykologer etc. Detta gäller såväl i grundutbildning som i fortbildning. Dessutom måste alla barn och ungdomar få kännedom om barnkonventionen.

Rättvisa och valfrihet – den övergripande strategin för barn- och familjepolitiken

I skrivelsen redovisar regeringen mål för barn- och familjepolitiken. Centerpartiet delar i huvudsak de grundläggande målsättningarna men vi anser att de instrument som anges inte garanterar valfrihet och rättvisa i barn- och familjepolitiken.

Dagens familjepolitik gynnar alltför ensidiga lösningar och utgår från en traditionell syn på familjebildning. Det familjepolitiska stödet saknar den flexibilitet och valfrihet som borde vara en självklarhet i ett modernt välfärdssamhälle. Barnomsorgen måste organiseras utifrån barnens behov och föräldrarnas önskemål. Föräldrarna ska fritt kunna välja den omsorgsform som passar bäst för deras barn och familj. Lika väl som det ska finnas tillgång till barnomsorg, så att båda föräldrarna kan förvärvsarbeta, ska det också vara möjligt att med samhällets ekonomiska stöd kunna avstå från förvärvsarbete på hel- eller deltid medan barnen är små.

Centerpartiet anser det inte vara en god fördelningspolitik att föräldraförsäkringen ger mest bidrag till dem som tjänar mest och att den missgynnar deltidsarbetande och lågavlönade. Den inkomstrelaterade föräldraförsäkringen har bidragit till att ensamstående kvinnor med barn i allt större utsträckning blivit beroende av socialbidrag. Den ger heller inte den valfrihet som vi eftersträvar.

Centerpartiet anser att de familjepolitiska stöden bör utformas så att de garanterar valfrihet och rättvisa. Vi anser att stöden till barnfamiljerna bör samordnas. För barn i förskoleåldern vill vi slå ihop föräldraförsäkring, barnbidrag och flerbarnstillägg till ett samlat stöd lika för varje barn i åldersgruppen 0–6 år. På så sätt ges grundtrygghet under hela förskoletiden. Det garanterar en grundnivå varje månad och möjlighet att disponera under den tid och på det sätt som passar familjens behov, något som motsvarar dagens föräldraförsäkring. Det ger möjlighet att välja att vara hemma eller betala för barnomsorg på det sätt som passar familjen bäst. Stödet ger också möjlighet till konsumtionsstöd, motsvarande dagens barnbidrag. Familjestödet ska vara beskattat och ge rätt till avdrag för styrkta barn­omsorgskostnader. Båda föräldrarna ges möjlighet att ta ut föräldraledighet och för att stimulera detta vill vi bibehålla dagens pappamånad.

Föräldrastödet blir rättvist eftersom det är lika för varje barn. Dessutom ger det föräldrarna stor valfrihet. Det blir enkelt, robust och lättöverskådligt. För åldersgruppen 7–16 år ska nuvarande obeskattade barnbidrag bibehållas.

Regeringen bör tillsätta en utredning om det familjepolitiska stödet. Regeringen bör därefter återkomma med förslag till ett samlat familjestöd byggt på grundtrygghet.

Internationella frågor

I skrivelsen tar regeringen upp frågor kring Sveriges möjlighet att påverka de internationella institutionerna. Regeringen menar att Sverige påverkas av den internationella utvecklingen även när det gäller barn och ungdomar samtidigt som regeringen anser att vi "i viss mån" kan påverka den internationella utvecklingen. Centerpartiet anser att detta är en allt för avvaktande hållning till det internationella samarbetet och dess möjligheter.

Regeringen redovisar inte arbetet inom Europeiska unionen. Inom EU finns goda möjligheter att påverka med hjälp av ett offensivt förhållningssätt. Vi anser att Sverige har en skyldighet att agera för att förverkliga barnkonventionen i hela Europa. Samtliga EU‑stater har ratificerat barnkonventionen. Regeringen bör agera för att placera barnets rättigheter på den politiska dagordningen inom EU och den gemensamma politiken inom EU bör grundas på barnens rätt.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FN:s barnkonvention,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöden till barnfamiljerna,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnfrågor inom EU.

Stockholm den 5 mars 1998

Roland Larsson (c)

Ingrid Skeppstedt (c)

Kerstin Warnerbring (c)

Karin Israelsson (c)

Rolf Kenneryd (c)