Motion till riksdagen
1997/98:So672
av Margareta Israelsson m.fl. (s, v, kd, m, c, mp, fp)

Våld och övergrepp mot barn


En riksomfattande kampanj mot barnmisshandel

I juni 1997 publicerade Rädda Barnen boken ”Misshandel” av Barbro Hindberg. Där finns skrämmande statistik:

Mellan åren 1985 och 1995 ökade antalet polisanmälningar av misshandel mot barn i åldern 0–6 år med 250 procent. Från 236 anmälningar 1985 till 824 anmälningar 1995. En studie gjord vid rättsmedicinska institutionen vid Linköpings universitet visar att ungefär 10 barn dödas varje år i Sverige (troligen högre då det oftast klassas som ”olycksfall”). Enligt en svensk intervjuundersökning 1985 beräknas mellan 39.000 och 84.000 barn årligen skadas av grov aga av sina föräldrar. 11 procent av samtalen till Barnens hjälptelefon hos BRIS gällde psykisk eller fysisk misshandel under 1996. Samma år ringde 285 vuxna på grund av oro för ett barn i deras närhet som utsattes för våld.

Nu är det hög tid att Sverige (som BRIS föreslagit under flera år) genom­för en riksomfattande kampanj mot barnmisshandel. Någon rikstäckande information om aga och våld mot barn har inte givits sedan Justitie­departementet genomförde en kampanj i samband med att agaförbudet infördes 1979.

En kommission kring barnmisshandel och övergrepp mot barn

I slutrapporten till regeringen från ”Barn i fokus”-projektet (oktober 1995) föreslog Socialstyrelsen att regeringen skulle tillsätta en särskild kommission om barn som offer för eller vittne till våld och sexuella övergrepp. Den skulle arbeta utifrån liknande direktiv som Kvinnovåldskommissionen, dvs ha en bred ansats och ta upp frågor om omfattning, orsaker, lagstiftning och rättstillämpning, samhällets insatser samt utbildning/fortbildning.

Barnombudsmannen uppmärksammade också detta problemområde i sin årsrapport 1996. Hon understryker behovet av aktuell och tillförlitlig kunskap om barns och ungas situation. Av den anledningen vill hon ha mer genomgripande och regelbundna uppföljningar och utredningar av de utsatta barnens situation.

Det är 22 år sedan Allmänna Barnhuset i samarbete med Socialstyrelsen utredde barnmisshandeln i Sverige. Sedan dess har vi inte fått någon ny belys­ning av detta svåra område – trots att det dessutom tillkommit en växande insikt om problematiken kring sexuella övergrepp mot barn.

Sverige måste visa att vi tar den senaste tidens händelser på allvar. Det är hög tid att tillsätta en statlig kommission som får till uppgift att närmare redovisa forskning och kompetens på området, samt föreslå åtgärder för ökad kunskap och förbättrad statistik på området.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en riksomfattande kampanj mot barnmisshandel,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en kommission kring barnmisshandel och övergrepp mot barn.

Stockholm den 2 oktober 1997

Margareta Israelsson (s)

Liselotte Wågö (m)

Birgitta Carlsson (c)

Siri Dannaeus (fp)

Eva Zetterberg (v)

Ewa Larsson (mp)

Inger Davidson (kd)