Motion till riksdagen
1997/98:So668
av Ewa Larsson m.fl. (mp)

Forskning om olika förhållningssätt till prostitution


Det paradoxala kan inträffa att under samma tidsperiod under våren 1998 som vi i Sverige kommer att diskutera och ta beslut om en kriminalisering av könsköpare, kommer Holland att diskutera och kanske besluta om att legalisera bordeller.

Könsköparen, även kallad torsken, är oftast en man med familj och ordnade förhållanden. I Sverige vill vi kriminalisera bl a för att inte den mannen ska välja könsköp. I vissa länder inom EU, t.ex. Nederländerna, anges som ett av skälen till legalisering av bordeller att det kanske kan ”rädda” fler äktenskap och att antalet skilsmässor med det kan minska. Här krockar helt uppenbart två kulturella mönster. Utgångspunkten för åtgärd är dock densamma, att förbättra den prostituerades situation.

En legalisering ses i Holland som ett sätt att stödja den prostituerade på arbetsmarknaden, skatt ska betalas in och pension utbetalas. I Norden och Sverige ses prostitution som ett uttryck av förtryck och en kriminalisering av torsken är ett sätt att minska prostitutionen. I Sverige utgår vi ifrån att ingen frivilligt väljer att sälja sin kropp!!! Båda förslagen bottnar alltså i att stärka den prostituerade kvinnans roll. Det ena förslaget verkar i riktning mot öppen prostitution och det andra i syfte att få bort prostitutionen.

Vad som nu är intressant är att följa dessa diametralt olika vägval. Därför vill vi att ett gemensamt EU-forskningsprojekt initieras av Sverige.

Kommer t ex Holland att få en invasion av sexturism?

Kommer svensk turism och affärsliv att påverkas negativt när en Sverigebesökare får klart för sig att han riskerar fängelsestraff när han köper sex i Sverige?

Kommer de prostituerade i Holland att få bättre hälsa, ekonomi och status i samhället?

Kommer de prostituerade i Sverige som arbetar "under jord" att öka?

Kommer dödlighet och sjuklighet att öka eller minska i respektive länder?

Kommer Sverige att klara av att erbjuda vård och alternativ försörjning till de som blir av med sin födkrok?

Frågorna är många, det vore mycket intressant att följa utvecklingen under förslagsvis en femårsperiod för att sedan se vilka slutsatser som kan dras och lärdomar som kan ges.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen uppdrar åt regeringen att ta initiativ till ett EU-forskningsprojekt för att studera hur de olika vägvalen att stödja den prostituerades situation påverkar samhällsutvecklingen.

Stockholm den 6 oktober 1997

Ewa Larsson (mp)

Annika Nordgren (mp)

Barbro Johansson (mp)

Elisa Abascal Reyes (mp)

Kia Andreasson (mp)

Eva Goës (mp)