Motion till riksdagen
1997/98:So659
av Siri Dannaeus och Elver Jonsson (fp)

Åtgärder för god samhällsmiljö


Fred är mer än frånvaron av krig. Välfärd är mer än pengar. För människors goda relationer och välbefinnande krävs ett harmoniskt, fritt samhälle i balans. De s k mjuka värdena är ibland svåra att definiera, ibland omöjliga att föreskriva, men ändå är de oerhört viktiga för ett fungerande samhälle med levnadsglada människor.

Aldrig förr har vi haft en så ”påkostad” ungdomsgeneration. Unga män­niskors möjligheter till utbildning, internationella kontakter och möjligheter till spännande arbetsuppgifter genom livet har knappast varit större. Inte sällan har en ungdom hunnit med både jorden-runt-färder och en spännande studieväg. Ändå känner sig många ungdomar både rotlösa och misslyckade.

Trots de många möjligheterna måste vi konstatera att många människor i dagens samhälle inte mår bra. En rad synliga och osynliga faktorer påverkar situationen. Vissa forskare talar om en ”hel kedja” som styr och påverkar individen. En i dagarna presenterad forskningsrapport säger att om gravida kvinnor utsätts för stress i samband med våldssituationer påverkas det ofödda barnet via transmittorsubstanserna. Detta förbereder fostret för aggressiva reaktioner senare i livet. Det är därför mycket viktigt, fortsätter forskaren, att modern emotionellt ”inte störs” utan har ett psykiskt välbe­finnande.

Under senare år har barns utsatthet i skolliv och vuxenliv kommit att stå i fokus alltmer. De många rapporterna om mobbning – synlig och osynlig – som pågår i alltför många skolor måste tas på stort allvar.

Drogbruk i alla former är en påfrestning både för den enskilde individen och för samhället. Oftast föder och följer våld i dess spår.

1 Motbilder och hotbilder

Samhället präglas av de ljusa och konstruktiva inslagen i vår tid. De tilltagande destruktiva inslagen blir emellertid alltmer uppenbara. Bara den senaste tidens nyhetsflöde ger vid handen vad det handlar om: Man knivhöggs till döds i järnvägskupé, Pedofil förgrep sig på barn i Karlstad, Rånartrio muddrade och misshandlade kyrkokör i församlingshem, Pensionär nedslagen på Sveavägen i Stockholm efter besök på postkontor, Kommunalmän inför rätta efter skattebetalda förlustelser och spelförluster. Ungdomsbråk med flera hundra inblandade de två senaste helgerna i Östersund.

Listan kan göras lång, dess innehåll känns både overkligt och obehagligt. För oss politiskt ansvariga i stat och kommun känns nyhetsflödet oerhört besvärande. Bilden av Sverige är sig inte längre lik, känslan av att den mänskliga friheten hotas tilltar. Gränsen för vad som är tillåtet flyttas hela tiden fram, inga heliga rum synes längre finnas kvar.

Politiker kan självfallet inte ta beslut eller beordra mänskligt, långtgående vuxenansvar i form av att i alla lägen uppträda korrekt mot omgivningen eller att inte göra några misstag. Men det är viktigt att vi formar en samhällsmiljö, som gör det möjligt för människor att leva och bo i god harmoni med sin omgivning och med sin egen situation. Att få denna mosaik att utfalla i ett stabilt och gott mönster är alls inte enkelt. Men ett antal åtgärder bör vidtas.

Utöver de rent materiella välfärdsfrågorna, som behöver åtgärdas, exempelvis ett eget meningsfyllt arbete och förkortade sjukvårdsköer, är det nödvändigt att alla tar sitt ansvar och är med och påverkar och formar en god samhällsmiljö. En del handfasta inslag går att åtgärda omedelbart. Vi behöver förmodligen inte fler tvingande lagar. Nu handlar det mer om att leva upp till de många goda föresatser, som har uttalats och beslutats. Att helt enkelt som förälder, lärare, arbetskamrater och enskilda individer ta ett konstruktivt vuxenansvar. För att detta skall uppnås behövs både information och inspiration. Nya rön och utvärdering av tidigare forskning behöver göras för att nå fram till det vi kallar ”det goda samhället”.

Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att på bred front verka för människors fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.

2 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det tillsätts en bred parlamentarisk aktionsgrupp för att stimulera företeelser, som kan bidra till ett mer harmoniskt framtida samhälle.

Stockholm den 5 oktober 1997

Siri Dannaeus (fp)

Elver Jonsson (fp)