Motion till riksdagen
1997/98:So645
av Fanny Rizell och Tuve Skånberg (kd)

Alkoläsken


Alkoläsken är framtagen av alkoholindustrin för att vara lättdrucken ungdomsdryck utan alkoholsmak, avsedd för att överbrygga det motstånd mot alkoholsmaken som ofta nya konsumenter, som unga flickor, i början kan känna.

Enligt en undersökning av TEMO november 1996 har 64 % av Sveriges ungdomar druckit alkoläsk. Alkoläsken läggs ovanpå annan alkohol­konsumtion. Av de som druckit alkoläsk flera gånger svarar 59 % att alkoläsken inte ersätter någon annan alkoholprodukt.

Det är främst ungdomar i åldern 19–21 år som dricker alkoläsk. Av dem är det 75 % som druckit åtminstone en gång. I åldern 15–18 år är det 50 % som druckit alkoläsk.

Systembolaget ville från början inte ta in alkoläsken i sitt sortiment eftersom den blivit ett så stort problem bland barn och ungdomar i de länder där den redan introducerats. Men importörerna protesterade och överklagade beslutet till Alkoholsortimentsnämnden, och fick med hänvisning till EU:s regler rätt. Trots att farhågorna för svenska ungdomar blivit besannade är det inte troligt att nämnden kommer att ompröva beslutet att tillåta alkoläsken. Nämndens uppgift är inte att driva alkoholpolitik eller lägga folkhälso­perspektiv på besluten.

Med EU:s regler om fri transport och försäljning av varor, även sådana varor som alkoläsk, är det mycket svårt att stoppa försäljningen i Sverige. Sverige måste därför gå till roten och kraftfullt verka för att ändra EU:s regelverk vad gäller alkoläsken. Dessutom behöver direktiven för Alkoholsortimentsnämnden ändras så att också folkhälsoskäl ska vägas in i nämndens beslut.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU kraftfullt skall verka för att alkoläsken förbjuds,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att direktiven för Alkoholsortimentsnämnden ändras så att också folkhälsoskäl skall vägas in i nämndens beslut.

Stockholm den 5 oktober 1997

Fanny Rizell (kd)

Tuve Skånberg (kd)