Motion till riksdagen
1997/98:So633
av Martin Nilsson (s)

Socialtjänstlagen


Enligt föräldrabalken är föräldrar skyldiga att försörja sina barn till den dagen de fyller 18 år eller under den tid som de går i gymnasiet, dock längst till 21 års ålder.

Det visar sig emellertid att det finns flera exempel på situationer där för­äldrar har ordnat separat boende för sitt barn och avsagt sig ansvaret för deras försörjning trots att barnet ej har genomgått hela gymnasieutbild­ningen. Barnen blir därmed tvungna att vända sig till socialtjänsten och ansöka om socialbidrag för sin försörjning.

Problemet är att om en person studerar är denne inte berättigad till social­bidrag, därtill måste man stå till arbetsmarknadens förfogande.

Barnet kan därmed inte klara sin försörjning såvida det inte avbryter studierna.

Utifrån detta uppstår det vanligen en tvist mellan socialtjänsten och föräldrarna då föräldrarna enligt lag fortfarande är försörjningsskyldiga.

Alltför ofta är föräldrarnas argument att barnet då får sluta sin utbildning, då föräldrarna inte har för avsikt att fortsatt ta ansvar för barnets försörjning.

Socialtjänsten befinner sig då i ett dilemma. Dels ska socialbidragstagare stå till arbetsmarknadens förfogande. Dels finns det i dagens samhälle ett stort behov av gymnasieutbildning, inte minst för att klara sig på en framtida arbetsmarknad.

Socialtjänstens val blir ofta att bevilja bidrag så att barnet därmed kan full­följa sin utbildning.

Detta socialtjänstens val att ge bidrag är naturligtvis det enda rimliga. Ingen ungdom ska förvägras utbildning med hänvisning till ekonomiska skäl. Inget barn ska stoppas av föräldrar som bortser från sina egna barns bästa. Det kan tyckas osannolikt att någon så grovt sviker sina barn. Att man ställer sina barn inför ett val som kan bli ödesdigert för deras framtida utveckling och förutsättningar på arbetsmarknaden. Likväl händer det.

Samhället måste markera det oacceptabla i föräldrarnas beteende.

Regeringen bör ges i uppdrag att antingen genom ändringar i socialtjänst­lagen eller på annat sätt åtgärda ovan nämnda problem.

Ett sätt kan vara möjligheten att kräva motsvarande belopp direkt av för­äldrar­nas inkomst. En sådan indrivningsmöjlighet skulle kunna vara en lösning på ett inte alltför vanligt, men likväl förekommande, problem.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om socialbidrag för studerande ungdomar under 21 år.

Stockholm den 2 oktober 1997

Martin Nilsson (s)