Bestämmelserna om anmälan om misshandel m.m. mot underåriga finns i socialtjänstlagen 71 §. I första meningen skrivs att var och en som får kännedom om att en underårig misshandlats i hemmet eller annars behandlats där på ett sådant sätt att det finns fara för dennes hälsa och utveckling bör anmäla detta till socialnämnden.
Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdomar samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten är skyldiga att genast till socialnämnderna anmäla om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till den underåriges skydd. Detta gäller även dem som är anställda hos sådana myndigheter samt läkare, lärare, sjuksköterskor och barnmorskor som inte har en sådan anställning.
Kommunala daghem faller under skrivningen ”Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdomar” och är således skyldiga att anmäla övergrepp. Lärare omfattas alltid av anmälningsplikten oavsett var de arbetar. Detta gäller alltså oavsett om läraren är privat eller kommunalt anställd. Förskollärare som yrkeskategori omfattas f.n. ej av anmälningsplikten.
Socialtjänstlagen kommer att ändras fr.o.m. den 1 januari 1998. Från och med lagens ikraftträdande kommer alltså alla som yrkesmässigt arbetar med barn, och således även personal på privata daghem, att omfattas av anmälningsskyldigheten. Jag anser att samhället bör i större grad än nu bidra med upplysning om denna skyldighet för personal som arbetar med barn och ungdomar. Jag är mycket medveten om att detta måste hanteras med största varsamhet så att det inte blir någon form av hetsjakt på personalen och just därför borde relevant information och upplysning vara i allas intresse. Regeringen borde ta initiativ till denna informationskampanj.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en informationskampanj om anmälningsskyldigheten.
Ronny Olander (s) |
Gotab, Stockholm 1997