Motion till riksdagen
1997/98:So609
av Tuve Skånberg och Åke Carnerö (kd)

Åtgärder mot hembränning


Hembränningen innebär ett stort hot mot vår lands folkhälsa, vi riskerar att få en situation som i slutet av 1800-talet då husbehovsbränningen var accepterad och svenska folket höll på att supa ihjäl sig.

Hittills gjorda polisingripanden visar att hembränning är mycket vanlig, dock är enligt alkoholkommissionen (SOU 1994:25) de beräkningar som Svenska Bryggeriföreningen och Kolk gjort alltför högt tilltagna (4,0 miljoner liter 100 % alkohol).

Enligt mer trovärdiga bedömningar av Björn Hibell, CAN:s VD, och Eckart Kühlhorn, professor vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet, kan hembränningen bedömas utgöra 25–30 % av den registrerade alkoholkonsumtionen. (Hibell beräknar hembränningen till 1,2 miljoner liter 100% alkohol).

Särskilt illavarslande är att konsumtionen av hembränt blivit allmän i lägre åldrar. I en undersökning som CAN utfört av ungdomars alkoholvanor (CAN: Skolelevers drogvanor 1994, Nr 44) ställdes frågan ”Har du druckit hembränt under det senaste året?” 1991 svarade 34 % av pojkarna och 30 % av flickorna ja. 1994 svarade 41 % av pojkarna och 41 % av flickorna ja.

Situationen är alltså alarmerande. Det finns en bred politisk enighet om att ungdom, åtminstone under 18 år, överhuvudtaget inte skall dricka alkohol. Att langa alkohol, och dessutom hembränt, är olagligt. All alkohol är skadlig för växande ungdomar, den hembrända spriten är dessutom ofta av dålig kvalitet, inte sällan med inslag av träsprit, som kan medföra blindhet, förlamning och dödsfall. Ett kraftfullt åtgärdsprogram för att förebygga, upptäcka och beivra hembränningen måste till.

Regeringen bör därför delegera åt Folkhälsoinstitutet att formulera ett handlings- och informationsprogram för att motarbeta hembränningen, likaså måste polisen få ytterligare resurser, och få tydliga signaler om att statsmakten vill se hembrännings­problemet åtgärdat och beivrat. Det får inte vara allmänt accepterat att bränna hemma.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kraftfullt åtgärdsprogram för att förebygga, upptäcka och beivra hembränning.

Stockholm den 29 september 1997

Tuve Skånberg (kd)

Åke Carnerö (kd)

Gotab, Stockholm 1997