Regeringen har i propositionen presenterat en mycket viktig handlingsplan för äldrepolitiken vilken står för en rad utmaningar som måste lösas på ett effektivt och bra sätt.
Tillgänglighet och bostäder för äldre, bättre och särskilda resurser för äldre med utländsk bakgrund, enskildas behov och självbestämmande samt samverkan mellan till exempel landsting och kommuner är några frågor som måste ges större fokusering och planering i vårt samhälle.
Behovet av att kunna rekrytera såväl kunniga arbetsledare som personal är dessutom en oerhört viktig fråga. Bristen på utbildad personal kommer snart att vara vårdens mest akuta problem.
Äldreomsorgen ställer krav på sociala, medicinska och omvårdnadsintriktade kunskaper. Utbildning och kontinuerlig kompetensutveckling för personal inom äldreomsorgen ser vi som en nyckelfråga för att säkerställa en god vård och omsorg till våra gamla. Kommunernas ökade ansvar för sjukvårdande uppgifter, gör det särskilt angeläget att höja den medicinska kompetensen inom äldreomsorgens verksamhet. Framtidens vård och omsorg kommer även att ställa krav på nya utbildningar, där både medicinsk och social kompetens ingår.
Forskning inom äldrevården ter sig därför som ett mycket angeläget utvecklingsområde. Det är både önskvärt och nödvändigt att det finns ett ständigt utbyte mellan forskning och verksamhet för att utveckla och förbättra vård och omsorg.
Samverkan mellan till exempel högskolor, olika forskningsinstitut, landstinget och kommuner för att mer långsiktigt planera utbildningar och olika utbildningsinsatser ter sig än mer nödvändigt i framtiden.
Äldreforskning bedrivs idag vid Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum. Denna verksamhet är viktig och bra, men kan i längden knappast konkurrera med andra mer statusfyllda och resursstarka områden som t ex cancerforskning och miljöforskning enbart med hjälp av olika temporära projektanslag från forskningsråden. Äldrecentrums verksamhet har inte heller någon självklar kanal att nå ut med forskningsrön till dem som arbetar inom äldreomsorgen.
Att skapa en samlad satsning för äldreforskning med nationell räckvidd – ett rikskompetenscentrum för forskning och kompetensutveckling inom äldreomsorg och äldrevård – är en mer långsiktig lösning. Till ett sådant rikskompetenscentrum, akademiskt sjukhem eller vad man väljer att kalla det kan – och bör – man även länka olika liknande nationella landstingskommunala verksamheter och kommunala FoU-enheter runt om i landet. Detta för att åstadkomma ett nationellt kunskapslyft och en nationell kompetenshöjning inom ett angeläget, men ur forskningssynpunkt, eftersatt område.
Ett sådant förslag ligger helt i linje med regeringens kraftfulla satsningar inom äldreomsorgen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldrepolitik, forskning och kompetensutveckling.
Sylvia Lindgren (s) |
|
Eva Arvidsson (s) |
Sven-Åke Nygårds (s) |
Eva Johansson (s) |
Kristina Nordström (s) |
Ingemar Josefsson (s) |
Åsa Stenberg (s) |
Christer Erlandsson (s) |