Motion till riksdagen
1997/98:So420
av Agne Hansson och Erik Arthur Egervärn (c)

Handikapporganisationernas rekreationsanläggningar


Inom ramen för utgiftsområde 9, kostnadsställe B 3, har regeringen föreslagit vissa förändringar. Statsanslaget till handikapporganisationernas rekreationsanläggningar har skurits ned med 40 procent, från 15 till 9 milj kr. Dessa 6 milj kr har omfördelats enligt följande: 5 milj kr har tillförts anslaget för bilstöd och 1 milj kr har tillförts anslaget för ledarhundar.

Det särskilda stödet till handikapporganisationernas rekreations­anlägg­ningar innebär att dessa kan erbjuda de olika funktionshindergrupperna tillgängliga vistelser i anpassad miljö och med utrustning samt personella resurser, som möjliggör att även personer med omfattande funktionshinder får möjligheter till rekreation och därmed också förebyggande hälsovård.

Rekreationsanläggningarna fyller en viktig funktion för de handikappade. De finns fördelade över hela landet och de täcker ett brett register. Årevidden i Åre, Dellenborg i Delsbo och Stiftelsen Sommarsol i Vejbystrand ägs och drivs av DHR. Mättinge ligger utanför Trosa och ägs av Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU. Almåsa utanför Nynäshamn ägs av De Synskadades Riksförbund. Valjeviken utanför Sölvesborg med Sundbyvik ägs av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR. Tidigare Tranåsbaden i Tranås har nu utgått och ersatts av Södergården, Undersåker i Jämtland och ägs av Astma- och Allergiförbundet.

Den 40-procentiga neddragningen av anslaget är en kraftig förändring av förutsättningarna för en verksamhet som är av största betydelse för personer med omfattande funktionshinder och kan omöjliggöra anläggningarnas fort­satta drift.

En genomlysning av bidragsbehovet för denna verksamhet gjordes nyligen och redovisades i budgetpropositionen 1993/94. Den fördelning som då skedde av anslagen motiverades utifrån vad som oundgängligen var nöd­vändigt för att klara driften av verksamheten utifrån servicebehov, anlägg­ningarnas ekonomi och behov av samhällsbidrag för direkta merkostnader för denna verksamhet. Anslagsbehovet fastställdes mot bakgrund härav till 15 milj kr och har sedan dess varit oförändrat. Fördelningen av anslaget skedde efter uttalande av riksdagen i samverkan med berörda handikapp­organisationer. En ensidig förändring av anslagen kan få oförutsedda konsekvenser för hela denna rekreationsverksamhet.

De resursförstärkningar som föreslås på de nya verksamheterna genom omfördelningen är motiverade, men måste då resurser medger det ske på annat sätt. En omfördelning från statsbidragsanslaget till handikapporga­ni­sa­tionernas rekreationsanläggningar innebär så drastiska förändringar att det inte bör ske. De 6 milj kr som omfördelats inom kostnadsställe B 3 under utgiftsområde 9 bör återföras till anslaget för handikapporganisationernas handikappanläggningar och uppgå till oförändrat anslag om 15 milj kr och att anslaget på 1 milj kr till ledarhundar och 5 milj kr till anslaget för bilstöd utgår.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen beslutar om en återfördelning av anslag till handikapp­organisationernas rekreationsverksamhet under utgiftsområde 9, kostnadsställe B 3, i enlighet med vad som anförts i motionen.

Stockholm den 5 oktober 1997

Agne Hansson (c)

Erik Arthur Egervärn (c)