Verksamhet inom hälso- och sjukvårdens område står under samhällets tillsyn och ger således allmänheten ett visst skydd mot oseriös psykologisk yrkesutövning.
Psykologer utövar idag emellertid sitt yrke inom ett stort antal områden utanför hälso- och sjukvården, t.ex. inom Arbetsmarknadsverkets område, skolan och förskolan, rättsväsendet (forensisk psykologi), kriminalvården och socialtjänsten.
Inom alla dessa områden saknas i princip ett lagstiftningsskydd för allmänheten mot oseriös och skadlig psykologisk verksamhet. Samhället saknar här möjlighet att ingripa mot att personer med otillräcklig utbildning uppträder under yrkesbeteckningen psykolog och att psykologiska metoder används av andra än legitimerade psykologer. Som exempel kan nämnas att psykologiska test kan utföras av personer utan erforderlig utbildning, t.ex. vid rekrytering av personal.
I övriga nordiska länder omfattas psykologers yrkesutövning av ett mer omfattande skydd i lagstiftningen, bl.a. genom att även psykologisk verksamhet utanför hälso- och sjukvården omfattas av samhällets tillsyn.
Med hänsyn till den inverkan psykologisk yrkesutövning har på såväl individ- som grupp- och organisationsnivå är det av stor betydelse för allmänhetens skydd att skadlig och oetisk användning av psykologisk kunskap motverkas. En effektivare tillsynsverksamhet skulle ge ett väsentligt större skydd mot oseriös verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att överväga utformningen av en effektiv tillsynslagstiftning rörande all psykologisk verksamhet.
Stockholm den 14 april 1998 |
|
Gullan Lindblad (m) |