Motion till riksdagen
1997/98:So340
av Ragnhild Pohanka m.fl. (mp)

Alternativmedicin


1 Alternativmedicinen är på gång!

Vi vill att tyngdpunkten ska förskjutas från dagens traditionella skolmedicinska behandling av människor som redan hunnit bli sjuka till en medveten förändring av livsstil och miljö. Alternativmedicinsk forskning och alternativmedicinska behandlingsformer bör i detta sammanhang kunna bli en sammanbindande länk.

2 Alternativmedicin och skolmedicin med gemensam målsättning

Önskvärdheten av en humanekologiskt orienterad hälsovård blir särskilt tydlig när man konfronteras med läkarkårens konkreta arbetssituation. För att en allmänläkare skall kunna adekvat bedöma sina patienters besvär krävs ibland att han kan väga in de mest skilda miljörelationer. Samtidigt ska patienterna stimuleras till att utnyttja alla sina egna och sin fysiska och sociala miljös möjligheter.

Synen på samspelet mellan å ena sidan ekologisk medicin och alternativa behandlingsformer och å andra sidan traditionell skolmedicin varierar kraftigt beroende på var man befinner sig i världen. Inom Europa finns det gott om alternativ till traditionell sjukvård. Tyskland är t.ex ett föregångsland vad gäller alternativmedicinens position. Där är samarbetet mellan tradi­tionell sjukvård och alternativmedicinska behandlingsmetoder mycket god. T.ex. har man samma ersättningssystem för traditionell och alternativ sjukvård. I Tyskland ingår dessutom i läkarutbildningen en obligatorisk kurs i ”Naturheilkunde” med påföljande tentamen. Även i Danmark har man en liberal syn på alternativa behandlingsmetoder. I Sverige har vi i stället en lång tradition av mer styvmoderlig inställning till alternativa behandlings­former.

3 Utbildning av nyckelpersoner

Distriktssköterskor och läkare tillhör några av de grupper av sjukvårdspersonal som i sin dagliga verksamhet är nyckelpersoner vad gäller information till patienter. Enligt Hälso- och sjukvårdslagen, 2 a §, skall patienten ges upplysning om de olika behandlings­metoder som står till buds. I dagsläget är det inte självklart att dessa informatörer har god kunskap om de möjligheter som alternativ­medicinens företrädare kan erbjuda. Det är naturligtvis ur patienternas synvinkel otillfredsställande. Miljöpartiet anser därför att all utbildning av sjukvårds­personal bör innehålla adekvat information om och beskrivning av alternativ­medicinska behandlingsmetoder.

I de fall anställda inom offentlig sjukvård använder sig av alternativ­medicinska behandlingsmetoder bör Socialstyrelsen kunna bistå med ett regel­system som redovisar de minimikrav på kompetens och kunskap som Social­styrelsen anser lämpliga.

4 Alternativmedicinska läkarmottagningar

Vi anser att tiden nu är mogen för att vi ska kunna ha etablerade läkarmottagningar med läkare som dessutom har alternativmedicinsk kompletterande utbildning. Många människor vill söka utbildade läkare med extra kunskaper.

5 Registrering av samtliga alternativmedicinska utövare

Dagens regler innebär att en alternativmedicinsk utövare kan behandla och diagnostisera alla typer av sjukdomar och tillstånd. Detta gäller såväl fysiologiska som psykologiska tillstånd, undantaget är endast ärenden som faller under kvacksalverilagen. Samtidigt har ingen statlig instans någon som helst kontroll över och insyn i de alternativ­medicinska utövarnas verksamheter. Detta är en oacceptabel situation med tanke på patienternas säkerhet och integritet. En registrering och uppföljande tillsyn av samtliga alternativmedicinska utövare skulle till stor del kunna lösa dessa problem.

Miljöpartiet föreslår att krav på registrering införs för samtliga personer eller företag som i någon form använder alternativmedicinska behandlings- och diagnosmetoder.

Registreringen skall skötas av Socialstyrelsen som även skall handha det färdiga registret och informera om detta. I sammanhanget är det viktigt att en registrering inte uppfattas som någon form av auktorisation eller legitimering. Registreringen hos Socialstyrelsen skulle vara självfin­ans­i­erande, och Socialstyrelsen skulle även kunna ges vissa sanktions­möjligheter mot de alternativmedicinska utövare som ej uppfyller registre­rings­kraven.

En registrering skulle innebära att den som blir registrerad förbinder sig att hålla en kundförteckning, att föra journalanteckningar, att inneha ett fullgott försäkringsskydd samt att rapportera skador eller biverkningar till Social­styrelsen. Utövarna skulle även förbinda sig att följa såväl sekretesslagen som kvacksalverilagen.

Miljöpartiet anser även att Socialstyrelsen bör ges i uppdrag att skapa ett samordnings­organ för alternativmedicinska frågor. Detta organ skulle i första hand stå för information till allmänhet, myndigheter och sjukvårdspersonal. Idag råder ett informations- och kunskapsunderskott vad gäller utvecklingen inom alternativ­medicinen. Ett sådant forum skulle effektivt kunna förändra informationsbilden genom sin lätttillgänglighet och genom att på sikt utvecklas till en nationell ”kunskapsbank” inom området.

6 Forskningsinsatser

Miljöpartiet anser att Forskningsrådsnämnden bör ges i uppdrag att initiera vederhäftig forskning rörande alternativmedicinska behandlingsåtgärder. Ny forskning, speciellt med inrikting på hur skolmedicinska undersöknings- och behandlingsmetoder kan förbättras genom aktiv samverkan med alternativmedicinska behandlingsmetoder, är i dagsläget den länk som saknas för att de medicinska disciplinernas strävan efter en helhetssyn skall kunna bli verklighet.

7 Alternativmedicinsk behandling på läkarremiss

Svenskarnas ryggproblem kostar samhället över 50 miljarder om året. Vi tror, att den skolmedicinskt orienterade sjukvården inte ensam har tillgång till den bästa behandlingen av rygg-, nacke- och skulderproblem. Vi vill därför att alternativmedicinsk vård och behandling via en läkarremiss från behandlande läkare på sikt skall kunna ingå i högkostnadsskyddet.

8 Genusperspektiv på alternativmedicinsk behandling

Kvinnor som kommer till alternativmedicinska utövare är ofta sjukare än vad manliga patienter är (enl. Per-Arne Öckerman, professor i klinisk kemi). Många kommer med kroniskt trötthetssyndrom, amalgamförgiftning, elöverkänslighet, fibromyalgi – samtliga sjukdomar som är svårdiagnostiserade och ofta inte ens erkända. Skolmedicinsk vård är dessutom okunnig i hur man på bästa sätt bemöter och behandlar dessa patienter.

Vi anser, att detta är ett stort problem, eftersom kvinnor oftare än män arbetar deltid, i genomsnitt har en lägre livstidsinkomst samt dras med längre sjukskrivningar i de fall de är för sjuka för att orka arbeta. Vi anser att rätt vård inte ska behöva vara en plånboksfråga.

9 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ett hälsoekologiskt synsätt genomsyrar den livsstilsforskning som framöver initieras,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all utbildning av sjukvårdspersonal bör innehålla information runt alternativmedicinska behandlingsmetoder,

  3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur Socialstyrelsen skulle kunna ges i uppdrag att utveckla ett nationellt informationscenter runt alternativmedicin,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga alternativmedicinska utövare bör registreras,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskningsinsatser som knyter samman skolmedicinska och alternativmedicinska behandlingsinsatser,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativmedicinsk behandling via läkarremiss,

  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett genusperspektiv på hälso- och sjukvård samt på alternativmedicinsk vård och behandling.

Stockholm den 6 oktober 1997

Ragnhild Pohanka (mp)

Per Lager (mp)

Thomas Julin (mp)