Motion till riksdagen
1997/98:So320
av Lena Sandlin (s)

Psykiatrireformen


För att utvärdera de psykiskt funktionshindrades livssituation tillsattes 1989 en parlamentarisk kommitté med benämningen Psykiatriutredningen. Resultatet av denna kommittés arbete visade på en rad missförhållanden vad gäller de psykiskt funktionshindrades livsvillkor, däribland oklar ansvarsfördelning och otillräckligt stöd och service för den enskilde.

Kommitténs arbete resulterade slutligen i 1995 års psykiatrireform (den så kallade psykädelreformen) där utgångspunkten var att öka och förtydliga primärkommunernas ansvar vad gäller boende, boendestöd och syssel­sättning. I och med reformens genomförande ansvarar primärkommunerna även för planering och samordning av de sociala insatser som riktas till psykiskt funktionshindrade. Den inledande uppgift som reformen ålade primär­kommunerna var att inventera behoven och definiera målgruppen. Vidare var syftet med reformen att primärkommuner och landsting gemen­samt skulle finna former för samverkan i avsikt att skapa en obruten vårdkedja. Avsikten var att etablera en helhetssyn på samhällets insatser till förmån för psykiskt funktionshindrade och dessas anhöriga.

I samband med reformen överfördes cirka 1,2 miljarder kronor till landets kommuner för att stimulera genomförandet.

Enligt uppgifter tillgängliga under våren 1997 har 2/3 av landets kommuner ännu inte påbörjat arbetet med den inledande fasen i psykiatri­reformen, det vill säga behovsinventering rörande de psykiskt funktions­hindrade. Genomförandet har haft en för låg takt i kommunerna. Detta måste rättas till om inte psykiatrireformens intentioner skall gå förlorade.

De psykiskt funktionshindrade är en eftersatt grupp i dagens samhälle. Därför är psykiatrireformens genomförande ett viktigt steg på vägen mot ett mer jämlikt samhälle. Reformen var efterlängtad av såväl de funktions­hindrade själva som deras anhöriga. Därför är det särskilt viktigt att reformen genomförs i alla kommuner.

Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att inleda en översyn av psykiatrireformens genomförande. Det är av stor vikt att reformen snarast förverkligas i hela landet. Det är också av största vikt att regeringen nogsamt följer reformens ekonomiska utveckling och särskilt bevakar hur de extra insatta ekonomiska medlen förvaltas av landets kommuner.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att psykiatrireformen genomförs i hela landet.

Stockholm den 2 oktober 1997

Lena Sandlin (s)