Motion till riksdagen
1997/98:So32
av Thomas Julin m.fl. (mp)

med anledning av prop. 1997/98:112 Reformerat tandvårdsstöd


Inledning

Regeringens proposition om ett reformerat tandvårdsstöd lägger fram ett förslag om en omstrukturering av ersättningssystemet för vuxentandvård. Inriktningen är att ge ett ekonomiskt stöd för en bastandvård men också att ge vissa grupper med särskilda tandvårdsbehov ett bättre ekonomiskt stöd än det nuvarande. De grupper regeringen identifierat är vissa äldre personer samt personer med sjukdom eller funktionshinder som har särskilda tandvårdsbehov.

Regeringen föreslår även ett särskilt högkostnadsskydd för mer omfattande behandlingar med protetik och tandreglering.

En viktig inriktning regeringen uttalar i sitt förslag är att användningen av amalgam om några år ska kunna förbjudas.

Regeringen föreslår att den nuvarande principen med en högsta taxa avskaffas vilket innebär att prissättningen på tandvård blir fri för vård­givarna.

När det gäller vårdgivarna så innebär regeringens förslag att de begränsningar för att omfattas av tandvårdsförsäkringens ersättningssystem som gällt för tandläkare sedan 70-talet slopas. Vidare föreslås vårdgivar­begreppet ändras så att med vårdgivare avses verksamhet vare sig den är driven i offentlig regi eller genom företag.

Regeringen har uppmärksammat det stora behovet av uppsökande verk­samhet som finns idag samt tandvård som ett led i en sjukdoms­behandling genom att föra över resurser till landstingen.

Miljöpartiet de gröna anser att ett flertal av regeringens förslag är bra och de leder till klara förbättringar i jämförelse med dagens tandvård. Ekonomiskt förbättrar regeringen tandvårdsstödet med 500 miljoner kronor. Detta är samma summa som Miljöpartiet i sin budget föreslagit som för­stärkning av tandvården.

Även om vi ställer oss bakom en stor del av regeringens proposition så kommer vi i motionen att lämna förslag om ett påskyndande av amalgam­avveckling och införandet av miljöavgifter på amalgam. Vi lämnar också ett förslag på utredning om ett gemensamt högkostnadsskydd och ett förbättrat tandvårdsstöd för socialbidrags­beroende. Vi yrkar avslag på regeringens förslag om förhandsprövning samt uppmärksammar behovet av forskning genom ett kompetenscentrum för frågor som rör amalgam och andra tand­fyllnadsmaterial.

Amalgam

Regeringen kommer i sin proposition med ett efterlängtat förslag att amalgam ska förbjudas! Enda smolket i bägaren är att det ska ta två år innan vi kommer så långt.

Regeringen tänker sig att man ska avveckla amalgam efter en eventuell ändring i EG:s medicinsk-tekniska direktiv som kanske träder ikraft om två år. Sveriges riksdag har redan för flera år sedan beslutat att allt amalgam som tandvårdsmaterial skall avvecklas. Att vi hamnat i händerna på EU i den här frågan visar än en gång hur beskuren vår demokratiska handlingsfrihet har blivit.

Det finns inte utrymme att vänta, när nu även amalgamtillverkarna varnar för amalgamet i pressartiklar så bör vi väl ta detta till oss med omedelbar verkan! Två av världens stora amalgamtillverkare varnar i dagarna för amalgamets risker och avråder tandläkare från att använda amalgam på gravida och ammande kvinnor, på barn under sex år, personer med nedsatt njurfunktion och amalgamallergiker. De uppmanar även tandläkare som arbetar med amalgam att använda skyddsglasögon, handskar och andnings­mask samt att sörja för god ventilation. Vi vill påpeka att detta är att gå betydligt längre än vad Socialstyrelsen gör i dagens allmänna råd.

Det faktum att vi idag inte har säker kännedom om vilka patienter som tillhör särskilda riskgrupper för hälsostörningar till följd av amalgam motiverar ett allmänt förbud. Miljöpartiet anser att vi bör försöka få en prövning till stånd genom att åberopa den s k miljögarantin inför EG.

Miljöpartiet menar också att det hade varit önskvärt att regeringen även tydligt uttryckt att det är väsentligt att vara lyhörd för de erfarenheter som idag finns hos många i befolkningen drabbade av amalgamrelaterad ohälsa.

Av miljö- och hälsoskäl bör en omedelbar avveckling av amalgam inledas.

Miljöavgift på amalgam

Miljöpartiet anser också att förslaget bör kompletteras med att amalgamet beläggs med en miljöavgift i enlighet med principen om att förorenaren betalar. Avgiften bör sättas så att de miljökostnader som idag finns i anslutning till hantering, rening av avlopp och luft, kremering och slutförvaring täcks.

Gemensamt högkostnadsskydd

Det viktigaste för vanliga medborgare är att de får ett heltäckande skydd när det gäller hälsan. Därför bör alla kostnader för tandvård, hälso- och sjukvård, läkemedel samt avgifter vad gäller hjälpmedel ingå i ett gemensamt avgiftssystem och högkostnads­skydd. Det finns grupper av medborgare som under de senaste årens budgetåt­stramningar vållats orimligt stor skada genom den brist på helhetssyn som genomsyrat politiken. Vi vill att alla avgifter för tandvård, läkemedel, läkarvård och handikapphjälp­medel på sikt bör samordnas i ett högkostnadsskydd och vi vill därför se en utredning om detta.

Förändrad tandvårdstaxa

Regeringen avskaffar i sin proposition nuvarande prisreglering. Konsekvenserna av detta kan vara svåra att överblicka, men regeringen lovar att man ”noga ska följa utvecklingen” av sitt förslag. Såvitt Miljöpartiet bedömer kan detta få en effekt av att ytterligare nyetablering av tandläkare inom storstadsregionerna kan komma att bromsas upp vilket i sin tur kan komma övriga landet tillgodo. Eftersom vi idag har en situation av överetablering av tandläkare inom storstadsregionerna så välkomnar vi detta förslag.

Fattigas och arbetslösas rätt till tandvård

I dagens system med socialbidrag har den enskilde rätt till bistånd till akut tandvård, förutsatt att man är berättigad till socialbidrag. Detta är bra, men Miljöpartiet vill lyfta fram behovet av tandvård som ett baskrav även utanför definitionen ”akuttandvård”.

Det finns en grupp som idag tvingas välja att dra ut sina tänder på grund av att de inte har råd att laga dem. Många fattiga och arbetslösa som lever på gränsen till socialbidrag men ”klarar sig” på sin lilla inkomst har inte råd med tandvård trots påtagliga problem med tänderna. Enligt socialtjänsten definieras många sådana problem inte som ”akuta vårdbehov”.

Det är grymt att ställa människor inför ett sådant val och vi måste kunna klara tandhälsan för fattiga och arbetslösa likaväl som för de utsatta grupper regeringen lyfter fram!

Förhandsprövning

Miljöpartiet anser att det inte finns något skäl till förhandsprövning av tandvårdsinsatser som behövs som ett led i en sjukdomsbehandling. Landstingen bör istället hantera denna fråga på samma sätt som andra medicinska frågor: patienten bestämmer vilken behandling han/hon vill acceptera efter rekommendation av behandlande läkare och tandläkare.

Om en förhandsprövning trots detta anses nödvändig bör den ske inom dagens system med försäkringskassor och överprövningsmöjlighet. Att införa ett förhandsprövings-institut inom landstingen är ett dåligt förslag.

Kompetenscentra

Propositionen pekar på behovet av forskning i syfte att identifiera speciella riskgrupper och individer som är mycket känsliga för amalgam och andra fyllningsmaterial. Miljöpartiet stöder detta förslag och vill peka på behovet av att det inrättas ett nationellt kompetenscentrum för dessa frågor. Ett sådant centrum skall ha en tvärvetenskaplig kompetens och även bedriva kliniskt patientarbete. Vi vill peka på den erfarenhet av arbete med patienter med intoleranser för olika dentala material som finns vid Amalgam­enheten i Uppsala. Det ter sig naturligt att denna verksamhet skall ingå i ett nationellt kompetenscentrum. I Uppsala finns även Metallbiologiskt centrum, en tvärvetenskaplig centrumbildning där både Uppsala universitet och lantbruksuniversitetet ingår.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda avvecklingen av amalgam,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda möjligheten att sammanföra tandvård och sjukvård inom samma ekonomiska högkostnadsskydd,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i tandvårdsstödet så att även de som är beroende av socialbidrag få ett förbättrat ekonomiskt stöd som möjliggör tandvård utöver akuttandvård,

  4. att riksdagen avslår regeringens förslag om en förhandsprövning av vårdgivarens behandlingsförslag,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kompetenscentrum för frågor som rör amalgam och andra tandfyllningsmaterial.

Stockholm den 2 april 1998

Thomas Julin (mp)

Ragnhild Pohanka (mp)

Gunnar Goude (mp)

Eva Goës (mp)