Ett ”p-piller” för män är inte längre science fiction. Med ökade forskningsinsatser och vilja från läkemedelsindustrin skulle ett sådan preparat finnas tillgängligt på marknaden inom några år.
Ett manligt hormonellt preventivmedel skulle ge män det som kvinnor under decennier sett som självklart: rätten till kontroll över fertiliteten. Män har olika behov under olika perioder i livet och ett manligt hormonellt preventivmedel skulle vara ett utmärkt komplement till kondomen och ge män en större möjlighet att ta ansvar för preventionen.
Ett sådant preventivmedel för män är inte bara ett jämställdhetskrav, det skulle dessutom revolutionera upplysningsarbetet. I dag är det, av förklarliga skäl, få män såväl på den rådsökande som rådgivande sidan i samtalen kring preventivmedel. Det är extra olyckligt eftersom dessa samtal på många sätt utgör basen för det preventiva arbetet, som hittills varit en kvinnlig ”uppgörelse”. Med ett manligt hormonellt alternativ skulle män få ännu större skäl att närvara.
Tyvärr verkar det vara så att intresset från såväl medicinsk personal som läkemedelsindustrin kunde vara större. Läkemedelsindustrin kan naturligtvis vara skeptisk på ekonomiska grunder. Utvecklingskostnader och osäkerheten över huruvida män skulle vilja använda och köpa ett hormonellt preventivmedel kan säkert vara två av förklaringarna till ointresset. Enligt uppgift har också tester med hormonellt preventivmedel i vissa fall lett till potensrubbningar.
Faktum är dock att utvecklingen redan kommit ett bra stycke på väg. Några enstaka personer i Sverige har, med dr Claes Gottlieb i spetsen, redan deltagit i en internationell studie på över 12 000 ”manna-månader” med mycket goda erfarenheter. Arbetet i Sverige går dock trögt p g a svårigheter med att finansiera fortsatt forskning.
Huruvida män skulle vara beredda att använda ett hormonellt preventivmedel vill jag hänvisa till en marknadsundersökning gjord i Stockholm och till RFSU-klinikens erfarenheter. I undersökningen, gjord åt Reproduktivt medicinskt center på Karolinska sjukhuset, kunde 70 procent av de tillfrågade männen tänka sig att själva använda ett hormonellt preventivmedel. RFSU:s klinik berättar att de ofta får frågor från män om något hormonellt preventivmedel för män finns att tillgå. Män uttrycker en önskar att ta ansvar för sin fertilitet och många skulle se ett hormonellt preventivmedel som ett självklart alternativ.
Ett hormonellt preventivmedel för män vore en milstolpe i jämställdhetsarbetet där män på ett konkret sätt involveras i, och kan ta större ansvar för, prevention och graviditet.
Det ligger ett samhällsansvar i att med kraft verka för att ett manligt hormonellt preventivmedel utvecklas så att män får rätten till kontrollen över sin fertilitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett hormonellt preventivmedel för män.
Ola Ström (fp) |