Motion till riksdagen
1997/98:So300
av Barbro Westerholm och Kerstin Heinemann (fp)

Reumatiska sjukdomar


Reumatism är ett samlingsbegrepp för sjukdomar i rörelseorganen och drabbar i någon form c:a en miljon svenskar. De är därmed en av de största folksjukdomarna. Kostnaderna beräknas av centrum för utvärdering av medicinsk teknologi vid Linköpings Universitet till 49 miljarder årligen (1994). Av dessa utgör fem miljarder kostnader för aktiva åtgärder som vård, behandling, läkemedel, hjälpmedel m.m. 44 miljarder är kostnader i samband med sjukskrivning och förtidspension.

Det finns förutsättningar för att kunna minska funktionsnedsättningen hos en reumatiker om diagnosen sätts tidigt och rätt behandling och rehabilitering erbjuds. En ökad satsning på aktiva åtgärder skulle betyda mycket för såväl den enskilde som för samhället. Tyvärr är bristen på reumatologer inom länssjukvården stor och möjligheterna till specialist­insatser inom primärvården starkt begränsade. Vidare finns det brister i vårdkedjan. Ansvariga sjukvårdshuvudmän måste ha en gemensam plan för reumatologisk rehabilitering och bättre användning av försäkringskassans pengar.

Studier visar vidare att rehabiliteringen av kvinnor inte sker på samma villkor som för männen. Mäns rehabilitering påbörjas tidigare, åtgärderna som erbjuds är mera omfattande och män går oftare till omskolning eller heltidsarbete medan kvinnorna förtidspensioneras i relativt unga år eller får deltidsarbete.

Vi anser att en nationell handlingsplan bör utarbetas för att råda bot på alla dessa brister i vård, behandling och rehabilitering av människor med reumatiska sjukdomar.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell handlingsplan för reumatiska sjukdomar.

Stockholm den 5 oktober 1997

Barbro Westerholm (fp)

Kerstin Heinemann (fp)