De senaste årens besparingar, ny läroplan och nya arbetssätt har inneburit stora förändringar och en viss turbulens i skolan. Behovet av elevvårdande funktioner har blivit större, men de människor som skall betjäna eleverna har hellre tenderat att bli färre. Skolkuratorer och skolpsykologer har fått lägre tjänstgöringsgrad eller försvunnit helt, skolhälsovården finns kvar om än i något bantad form. Skolsköterskan finns regelbundet tillgänglig för elever och föräldrar, skolläkaren finns mer eller mindre som konsult.
Skolhälsovården skall ses som en rättighet och ett erbjudande till föräldrar och barn. Elever söker ofta av medicinska skäl som hudbesvär, infektioner och menstruationsbesvär, nu i ökad utsträckning av rent psykosociala skäl. I dag saknar många barn vuxenkontakter och för många är skolhälsovården en trygghetssymbol och skolsköterskans tystnadsplikt är högt värderad.
Vaccinationer och rökavvänjning är områden där skolsköterskan har ett viktigt förebyggande arbete. Där finns det dock onödiga hinder. Skolsköterskan har helt eget vaccinationsansvar och kompetens, men får inte göra vaccinationsbeställningar. Hon arbetar ofta tillsammans med lärare med rökavvänjning, och förskrivningsrätt för rökavvänjningsmedel borde ges skolsköterskan. Samma gäller läkemedel för barn och ungdomar med medicinska handikapp som astma och allergi. Dessa har som regel egen behandlande läkare, men behöver förnyelse av recept t ex under hösnuveperioden eller förnyade recept för eksembehandling.
Våren 1994 fick sjuksköterskor med vidareutbildning till distriktssköterska förskrivningsrätt för ett begränsat antal läkemedel. Denna är knuten dels till en åtta poängs utbildning i farmakologi dels en anställning som distriktssköterska. Denna förskrivningsrätt gäller inte skolsköterskor. Många skolsköterskor har distriktssköterskeutbildning och kontakter med primärvården genom sommarvikariat där de har viss förskrivningsrätt. Eftersom förskrivningsrätten är knuten till funktion, inte till kompetens, kan inte skolsköterskan dra nytta av sin kompetens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den utbildning i farmakologi som förutsätts för förskrivningsrätt görs tillgänglig för skolsköterskor,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förskrivningsrätt till skolsköterskor för ett begränsat antal läkemedel.
Fanny Rizell (kd) |