Under Kristdemokraternas riksting i Kalmar blev vi uppvaktade av Reumatikerförbundet där man lyfte fram vikten av god rehabilitering. På liknande sätt har övriga partier blivit uppvaktade i samband med partistämmor och kongresser. Informationen var utomordentligt värdefull och får inte nonchaleras. Det är bra att vi som beslutsfattare får möta företrädare med god kunskap och erfarenhet av olika områden. För oss är kunskapen viktig för att vi ska kunna göra riktiga bedömningar och prioriteringar.
I mitt hemlandsting Kalmar län stred Kristdemokraterna under förra årets budgetarbete för att landstinget skulle bibehålla resurserna för extern rehabilitering. Ett krav som reumatikerförbundet och övriga handikapprörelsen framhöll som mycket angeläget. En majoritet beslutade dock att skära ner anslaget för extern rehabilitering med 6,2 milj kr vad gäller primärvårdens budget, vilket innebär att tre fjärdedelar av det totala anslaget försvinner.
En miljon svenskar lider av reumatisk sjukdom. Det är därmed en av våra största folksjukdomar. För att lindra sjukdomsförloppet och begränsa funktionsnedsättningar är det oerhört betydelsefullt med en tidig diagnos, rätt behandling och rehabilitering. I behandling och rehabilitering utgör Reumatikerförbundets anläggningar och den specialkompetens som finns där ett viktigt komplement till landstingens verksamhet. Därför är det oroande om man genom sparbeslut utestänger de enskilda patienter som har behov av denna specialkompetens från behandling. Vidare är det oroande om kompetensen urholkas genom att landstingen ej tar till vara den kunskap och behandlingsmodell som exempelvis finns på Reumatikerförbundets anläggningar. På sikt kan denna form av besparing och urholkning av kunskap bli kostsam både för samhället och de reumatiskt sjuka.
Samhällets kostnader för reumatiska sjukdomar har av Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi vid Linköpings universitet beräknats till 49 miljarder kr årligen. Samhällets kostnader för aktiva vårdinsatser som sjukvård, rehabilitering och mediciner står för en mindre del av den totala kostnaden, ca 5 miljarder kr. De passiva kostnaderna, dvs sjukskrivning och förtidspension, tillåts kosta 44 miljarder kr.
En större satsning på forskning skulle kunna minska kostnaderna dramatiskt och undvika onödigt lidande. Reumatism är en av de fyra stora folksjukdomarna i Sverige. Trots detta satsar staten endast 1–2 procent av de totala forskningsinsatserna på den reumatologiska forskningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av de rehabiliteringsanläggningar som drivs bl.a. av Reumatikerförbundet,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att ge den reumatologiska forskningen högre prioritet.
Chatrine Pålsson (kd) |