Motion till riksdagen
1997/98:So256
av Bo Nilsson (s)

Amalgam


Riksdagen har beslutat att amalgam skall avvecklas senast till 1997. Någon avveckling har trots detta inte skett. Snarare har amalgamanvändningen ökat något under senare tid. Detta beror främst på att amalgam med nuvarande regler är billigare än andra material för patienten.

Riksdagens beslut innebar en frivillig avveckling av flera olika skäl. Det var regeringens sak att åstadkomma avtal med berörda parter. Detta verkar ha misslyckats. Riksdagen bör därför åter ta upp frågan och uppdra åt regeringen att vidta andra åtgärder för att avvecklingen skall komma till stånd.

Exempel på sådana åtgärder kan vara korrigeringar i tandvårdstaxan med t ex en miljöavgift på kvicksilver, andra att öka hanteringskraven av kvick­silver och amalgam.

Riksdagen borde också kunna ge regeringen i uppdrag att arbeta för ett förbud inom EU för amalgam och annan kvicksilveranvändning.

Riksdagen har dessutom beslutat att underlätta för de amalgamsjuka att få rätt vård och annan behandling. Bl a beslutades om att inrätta paragraf 9 i Tandvårdstaxan för att ge personer som är sjuka av amalgam gratis sanering.

Trots detta beslut vittnar många patienter om ökade svårigheter att få både gratis sanering och rätt behandling. Det är därför angeläget att riksdagen ger regeringen ett nytt uppdrag att se över nuvarande regler. Bl a är det angeläget att socialstyrelsen erkänner amalgamsjuka som diagnos och ger läkarna rätt att sjukskriva amalgamsjuka patienter.

Trots att frågan om amalgam kan orsaka sjukdom har diskuterats intensivt i mer än 20 år har forskningen varit begränsad. De forskare som funnit belägg för att amalgam har negativa hälsoeffekter har mött förvånansvärt stort motstånd och därför inte kunnat genomföra forskningsprojekt i den omfattning som vore önskvärt. Detta är olyckligt och otillfredsställande. För att kunna hjälpa svårt sjuka människor och för att på sikt spara kostnader för samhället måste de gemensamma forskningsresurserna fördelas på ett sådant sätt att olika hypoteser får prövas på lika villkor. Särskilt patienternas erfarenheter måste i detta sammanhang tas tillvara.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av amalgam,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning.

Stockholm den 1 oktober 1997

Bo Nilsson (s)

Gotab, Stockholm 1997