I propositionen föreslås att Handikappinstitutet ombildas till en ideell förening som får staten, Landstingsförbundet och Svenska kommunförbundet som sina medlemmar. Styrelsen föreslås få nio ledamöter och nio personliga suppleanter. Staten ska inledningsvis utse styrelsens ordförande.
Den nuvarande styrelsen för Handikappinstitutet består av representanter för staten och Landstingsförbundet. På statens mandat sitter representanter från handikapprörelsen. I propositionen föreslås att brukarintressenas åsikter framgent ska framföras av ett brukarråd utan inflytande över beslutsprocessen. Centerpartiet anser att en av statens representanter i styrelsen bör representera brukarna och utses i samråd med handikapprörelsen. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen föreslår att namnet Handikappinstitutet ersätts av Hjälpmedelsinstitutet för att markera att Handikappinstitutet inte har något övergripande ansvar för handikappolitiken. Det är korrekt att institutet inte har något sådant ansvar men det har uppgifter som sträcker sig över vad som avses med hjälpmedel. Institutet arbetar med tillgängligheten i samhället ur ett bredare perspektiv. Allt tyder på att verksamheten i framtiden alltmer kommer att omfatta områden utöver den traditionella hjälpmedelsverksamheten. Därvid kan namnet Hjälpmedelsinstitutet ge en alltför snäv bild av institutets verksamhet. Centerpartiet anser att förslaget om namnbyte av Handikappinstitutet ska avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrelserepresentation för brukarna,
att riksdagen avslår förslaget om namnbyte på Handikappinstitutet.
Roland Larsson (c) |
|
Ingrid Skeppstedt (c) |
Kerstin Warnerbring (c) |
Karin Israelsson (c) |
Rolf Kenneryd (c) |
Andreas Carlgren (c) |