Motion till riksdagen
1997/98:So21
av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 1997/98:57 Ombildning av Handikappinstitutet


1 Inledning

I propositionen föreslås att Handikappinstitutet ombildas till Hjälpmedelsinstitutet med staten, landstingen och kommunerna som gemensamma huvudmän.

En tillgänglig miljö och bra välanpassade hjälpmedel medverkar till att medborgare med funktionshinder kan leva ett aktivt och självständigt liv.

FN:s Standardregler betonar också vikten av att staterna garanterar utveckling av och tillgång till hjälpmedel för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet. De framhåller likaså bety­delsen av tillgänglighet till den fysiska miljön och till information. Sverige har, framför allt när det gäller hjälpmedel, skapat ett system av hög kvalitet för personer med funktionshinder. Handikappinstitutet, som centralt kunskaps- och utvecklingsorgan för hjälpmedel har spelat en väsentlig roll.

Vi kristdemokrater anser att denna verksamhet är oerhört angelägen som kunskaps- och utvecklingsorgan och för att säkerställa att alla med funktions­hinder kan få lämpliga hjälpmedel.

2 Namnfrågan

Regeringen föreslår att beteckningen Handikappinstitutet ersätts med Hjälpmedelsinstitutet. Det anser Kristdemokraterna är fel. Handikappinstitutet är väletablerat, och en namnändring kan lätt resultera i osäkerhet om innehållet i verksamheten. I propositionen sägs att Handikappinstitutet kan behålla det engelska namnet The Swedish Handicap Institute. Vi anser att det är mycket märkligt att institutet skulle laborera med två olika namn.

Namnet Hjälpmedelsinstitutet kan också vålla tolkningsproblem. Hjälp­medel finns inom många områden, inte bara för handikappade. Dess­utom kan det tolkas som en insnävning av Handikappinstitutets nuva­rande arbetsområde som i dag även omfattar tillgänglighet såväl till den fysiska miljön som till informationstekniken. Vi vill också varna för risken att man fokuserar för mycket på själva hjälpmedelsbegreppet och inte ser hjälp­medlen i ett större rehabiliteringsperspektiv.

Kristdemokraterna föreslår att namnet även fortsättningsvis ska vara Handikappinstitutet.

3 Ombildningen

Vi kristdemokrater anser att förslaget som innebär att staten, landstingen och kommunerna blir gemensamma huvudmän är positivt. Handikapporganisationernas rapport ”Enkla hjälpmedel, Avgifter, Organisation och Policy” som presenterades helt nyligen visar att bristen på hjälpmedel är stor i många delar av landet. Med det nya förslaget underlättas samordningen och uppföljningen.

4 Hjälpmedelsgaranti

Efterfrågan på hjälpmedel ökar kraftigt bland annat genom ökat antal äldre, ökning av vård i hemmet och genom utveckling av ny teknik. Att tillgodose hjälpmedelsbehoven är oerhört viktigt för hela handikappolitiken. En förutsättning för att de handikappade ska ha nytta av tekniska framsteg är att hjälpmedlen blir tillgängliga. För detta krävs resurser inte minst inom utbildningsområdet. Alla som arbetar inom all omsorgsverksamhet bör kontinuerligt fortbildas för att vara uppdaterad på lämpliga hjälpmedel. Som sagts ovan så finns stora brister vad avser tillgänglighet. Många funktionshindrade skulle kunna få ett betydligt bättre liv om de finge del av de hjälpmedel som finns. Därför måste ansträngningar göras för att tillgängligheten ska öka samtidigt som man aldrig får göra avkall på kvaliteten. För att lyfta fram den enskildes rättigheter borde en hjälpmedelsgaranti införas. Det skulle betyda mycket för den enskildes trygghet. Att få hjälpmedel så man kan klara de dagliga sysslorna själv ger många funktionshindrade ett helt nytt liv.

5 Kunskap om osynliga handikapp

Det finns stor kunskap och kompetens om handikappade och deras situation. Särskilt de med synliga handikapp har under senare år fått det allt bättre både när det gäller hjälpmedel och personlig hjälp. Inte minst handikappreformen bidrog till att de funktionshindrade fick ett bättre liv. De osynliga handikappen har inte i lika hög grad prioriterats. Det finns säkert flera orsaker till det. Dels är det alltid lättare att förstå ett handikapp som syns, dels har de med osynliga handikapp svårt att göra sin röst hörd. Ibland är det omöjligt. Men deras situation är lika viktig ändå. Därför anser Kristdemokraterna att kunskapen om osynliga handikapp måste öka. Det gäller inom alla sektorer. Även tillgänglighet och möjlighet till hjälpmedel måste utvecklas. Det är behoven som ska styra, inte efterfrågan.

6 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen beslutar avslå propositionens förslag om namnbyte för Handikappinstitutet,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hjälpmedelsgaranti,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskap och hjälpmedel till dem med osynliga handikapp.

Stockholm den 26 mars 1998

Chatrine Pålsson (kd)

Åke Carnerö (kd)

Inger Davidson (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Ingrid Näslund (kd)

Fanny Rizell (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Rolf Åbjörnsson (kd)