Motion till riksdagen
1997/98:So2
av Barbro Westerholm m.fl. (fp)

med anledning av prop. 1997/98:5 Läkarnas vidareutbildning


För att läkare skall få legitimation fordras att de gjort allmäntjänstgöring (AT), dvs. innehaft 21 månaders läkarförordnande under handledning inom kirurgi, medicin, allmänmedicin och psykiatri. I dag är efterfrågan på AT-utbildningsplatser i landstingen större än tillgången vilket på sikt kommer att medföra brist på specialister. Bristen slår också negativt på de utländska läkare som av Socialstyrelsen ålagts AT som krav för legitimation. Vi anser det bra att regeringen äntligen tar itu med dessa problem och att den också visar uppskattning gentemot den privata vården. Regeringen föreslår nu att landstingen också skall kunna förlägga delar av AT till andra driftformer än den reguljära landstingskommunala verksamheten under förutsättning att grundläggande krav på handledning och måluppfyllelse tillgodoses.

I propositionen föreslås att grundutbildningen förlängs med en termin samtidigt som AT förkortas med tre månader. Förlängningen av grund­utbildningen gör att den svenska utbildningen står i bättre överensstämmelse med EU:s direktiv 93/16/EEG om underlättande av läkares fria rörlighet och godkännande av utbildningskvaliteten.

Det är anmärkningsvärt att propositionen inte innehåller något om innehållet i den tillagda tolfte terminen i grundutbildningen. Vi anser att den måste ges både en klinisk och samhällsmedicinsk inriktning. Den kliniska delen skall kompensera för den förkortade AT-tjänstgöringen och den samhällsmedicinska för att täcka in områden som i dag är styvmoderligt behandlade, t.ex. hälso- och sjukvårdsekonomi, kvalitetssäkring och prioriteringar inom sjukvården, lagar och regler om patientens rättigheter, kulturmöten i vården, könsperspektiv på hälso- och sjukvård samt administration och ledarskap.

Enligt den utredning som föregick propositionen har det inte gjorts någon mera ingående utvärdering av AT. En sådan borde ha gjorts innan man ändrade tiden för en sådan tjänstgöring. Med hänsyn till den situation man nu befinner sig i med brist på AT-block accepterar vi dock den föreslagna förkortningen men anser att utbildningstiden bör disponeras som följer: den bör omfatta en obligatorisk del med tjänstgöring om vardera minst tre månader inom specialiteterna allmänmedicin, internmedicin, kirurgi och psykiatri. Resterande månader bör kunna göras inom en valfri specialitet.

SK-kurserna

Vi har under senare år uppmärksammat att Socialstyrelsen inte kunnat upprätthålla ett önskvärt kursutbud när det gäller att tillhandahålla s.k. SK-kurser (teoretiska utbildningsavsnitt) för läkare under specialistutbildning. Vi välkomnar därför att regeringen kommer att ta initiativ till en översyn och särskilt utreda SK-kursernas innehåll, finansiering och huvudmannaskap. Vi anser det inte självklart att Socialstyrelsen skall ha ansvaret för denna utbildning i framtiden. Utredningen bör t.ex. se hur denna typ av utbildning är organiserad i andra länder.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i sista terminen av läkarnas grundutbildning,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i läkarnas AT-tjänstgöring,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredningen av SK-kurserna.

Stockholm den 2 oktober 1997

Barbro Westerholm (fp)

Kerstin Heinemann (fp)

Sigge Godin (fp)

Bo Könberg (fp)

Ann-Kristin Fösker (fp)

Gotab, Stockholm 2002