Regeringen föreslår att skatteförvaltningen effektiviseras genom att nuvarande 23 regionala skattemyndigheter slås ihop till tio stycken. En sådan förändring innebär en stor omställning för ett antal anställda och påverkar ett antal orter runtom i landet. Själva förändringen kostar i praktiken en hel del resurser, bl.a. i form av minskad kraft i myndigheten under en övergångstid. Därför är det viktigt att man har ordentligt underlag så att man verkligen skapar den effektivast möjliga organisationen för framtiden.
En modell, som det saknas underlag om, är att ha en central myndighet och ett antal lokala skattemyndigheter. Man skulle alltså helt ta bort nuvarande mellannivå och inte bara minska antalet enheter från 23 till 10 på mellannivån. Med en lämplig arbetsfördelning skulle detta kunna bli en effektiv modell som då inte skulle kräva så mycket administration som faktiskt behövs med modellen i regeringens förslag. Jag anser att man inte bör genomföra den föreslagna organisationsförändringen innan nya överväganden gjorts utgående från kompletterande underlag.
Från mitt perspektiv som riksdagsman för Dalarna kan jag förstås inte underlåta att uttrycka min besvikelse över att regeringen föreslår Gävle och inte Falun som huvudort för den sammanlagda skattemyndigheten för Dalarnas och Gävleborgs län. Det förefaller ju som om starkare sakskäl talar för Falun.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kompletterande underlag innan skatteförvaltningens organisation förändras.
Lennart Fremling (fp) |