Motion till riksdagen
1997/98:Sk807
av Jan Backman (m)

Helikopterterminalerna i Helsingborg och Malmö


Regeringen har den 22 december 1994 respektive den 15 maj 1996 beslutat att passagerarterminalen i Malmö (SAS svävarterminal) och helikopterterminalerna i Helsingborg och Malmö skall vara internationella gemenskapsflygplatser, s.k. ICAP-flygplatser. Det innebär att för passagerare på väg till Kastrup sker incheckning och securitykontroll som på en flygplats. Ankommande passagerare inresebehandlas som ankommande från utomnordiskt land. Polismyndigheten har genom ovan nämnda regeringsbeslut en skyldighet att i den gränskontrollerande verksamheten tillhandahålla personal vid dessa terminaler, som skall utföra säkerhetskontroll samt in- och utresekontroll.

Eftersom Schengensamarbetets princip om personers fria rörlighet innebär en rätt för personer i medlemsstaterna att utan särskild personkontroll passera inre gränser, medför ett operativt inträde i Schengensamarbetet att artikel 4 i tillämpningskonventionen kommer att vara utslagsgivande för verksamheten vid de aktuella terminalerna. Om terminalerna vid ett operativt Schengen­samarbete alltjämt kommer att ha kvar statusen som ICAP-flygplatser skall polisen tillhandahålla polisiära resurser för bagagekontroll (incheckat och ankommande utanför Sverige incheckat bagage) samt säkerhetskontroll. Övriga kontroller skall ske på Kastrup.

För att ett samhälle skall fungera behövs en infrastruktur, i vilken kommunikationerna är en viktig del. Södra Sveriges internationella flygplats är Copenhagen Airport, Kastrup, och näringslivet i regionen uppskattar att ha en snabb förbindelse dit. Vid flera tillfällen har helikopterlinjen varit den enda fungerande möjligheten att ta sig till och från Kastrup från Skåne. Helikopterlinjen har i många fall varit en avgörande faktor när företag flyttat till eller startat verksamhet i Malmö- och Helsingborgsregionen. Det bör poängteras att helikoptertrafiken definitionsmässigt är luftfart i regelbunden trafik. Enligt Luftfartsverkets bestämmelser gäller att det är sättet som man tar betalt på (att man säljer separata platser) och att man avgår på regelbundna tider som avgör om det är regelbunden trafik eller inte.

Att bra transporter är avgörande för ett fungerande och konkurrenskraftigt näringsliv är välkänt och belagt. I dagens ekonomiska verklighet intar flyget en nyckelroll. Tillgång till fungerande internationella flyglinjer är i dag avgörande för möjligheten att verka. Företag som har ambitionen att växa måste vara aktiva på utländska marknader. Beslutsfattare måste kunna träffa affärspartners snabbt och flexibelt samt inte minst tillförlitligt var dessa än befinner sig i världen. I detta sammanhang är helikopterlinjerna från Helsingborg och Malmö till Kastrup av central betydelse för företagen i nordvästra och södra Skåne. Utan denna möjlighet hade med säkerhet en del ekonomisk aktivitet, i synnerhet viktiga beslutsfattande funktioner, tvingats lokalisera sig närmare en säker och snabb tillgång till flygtransport, det vill säga antingen i Danmark eller i någon annan region i Sverige som kan erbjuda denna service.

Att bibehålla ICAP-statusen på helikopterterminalen i Helsingborg kan också motiveras med behovet av att motverka en del av den obalans mellan nordväst och sydväst i Skåne som annars skulle kunna uppstå i samband med att den fasta förbindelsen med Danmark tas i bruk.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla ICAP-statusen på helikopterflygplatserna i Helsingborg och Malmö.

Stockholm den 29 september 1997

Jan Backman (m)