Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 1998 att kontoret för den nya skatteregion, som omfattar Kalmar, Blekinge och Kronobergs län, placeras i Växjö.
I Riksskatteverkets rapport RSV 1997:7 påtalas behovet av samordning och utökat samarbete med kronofogdemyndigheten, som tillhör samma centralmyndighet, RSV.
Av detta skäl synes regionindelningen så långt möjligt ha anpassats till den regionindelning, som gäller för kronofogdeorganisationen. I Kalmar, Blekinge och Kronobergs län överensstämmer föreslagen regionindelning för skatteförvaltningen med kronofogdemyndighetens regionindelning.
Beslut har fattats om att Kalmar skall vara huvudort i den nya regionindelning för kronofogdemyndigheten som omfattar Kalmar, Blekinge och Kronobergs län. Det önskade och planerade samarbetet mellan kronofogde- och skattemyndigheten underlättas givetvis om huvudorten är samma plats. En sådan administrativ samordning bör resultera såväl i ökade besparingar som i ökad effektivitet.
I Kalmar finns idag en effektiv och väl utbyggd organisation för ekobrottsbekämpning med bl.a. två ekoåklagare, ekonom och tio utredningstjänster. Eftersom även ekobrottsverksamheten är beroende av ett nära samarbete med bl.a. kronofogdemyndigheten, bör en samordning av huvudorterna för kronofogdemyndigheten, skatteförvaltningen och ekobrottsverksamheten till Kalmar vara den lösning som ger störst effektivitet och störst besparingar.
Den ökande internationaliseringen medför ökade behov av insatser för att bekämpa skattebrott över gränserna. Också i dessa frågor krävs ofta samarbete med ekobrottsmyndigheterna. I Kalmar finns idag denna utredningserfarenhet. Denna omständighet liksom Kalmars kustläge med naturliga kontakter med framför allt länderna på andra sidan Östersjön talar till Kalmars fördel när det gäller skattekontorets placering.
Förutom ovan nämnda skäl finns mycket starka regionalpolitiska skäl för att Kalmar bör bli huvudort för den föreslagna skattemyndigheten i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län.
Kalmar län tillhör de två län i landet som har den absolut lägsta andelen statliga arbetstillfällen. Under senare år har denna ”utveckling” förstärkts ytterligare. Rationaliseringar, neddragningar och utflyttningar av statlig verksamhet inom exempelvis post, vägverk, skattemyndighet, yrkesinspektion och försäkringskassa tillsammans med stora företagsnedläggningar såsom Volvo-Kalmar-verken bidrar till att Kalmar kommun idag har den högsta arbetslösheten i länet och att Kalmar tillhör den tredjedel av landets residensstäder, som har den högsta arbetslösheten. Ytterligare neddragningar av statliga arbetstillfällen kommer att än mer förvärra Kalmars situation.
Riksdagen har vid ett flertal tillfällen uttalat sig för att Kalmar län står högt på den prioriteringslista som gäller utlokalisering av statliga myndigheter. Detta har tyvärr hittills blivit enbart uttalanden. Senaste tillfället gällde det lokalisering av en ny energimyndighet, vilken sakligt och ur regional synpunkt borde lokaliserats till Kalmar län.
Det är hög tid att riksdagens uttalanden beträffande utlokalisering till Kalmar län omsätts i handling. Såväl besparings- och effektivitetsskäl som regionala skäl talar för att Kalmar bör bli huvudort för den föreslagna skattemyndigheten i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att låta Kalmar bli huvudort för den föreslagna skattemyndigheten i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län.
Sivert Carlsson (c) |
Agne Hansson (c) |