För att bli av med oljan som drivmedel krävs målmedvetna politiska insatser. Bensin och diesel är nämligen ojämförligt billigast, dels därför att vi inte betalar miljökostnaderna, dels därför att vi faktiskt inte betalar alls för råvaran, bara för kostnaderna att finna den, pumpa upp den och distribuera den. Staten tjänar stora summor på drivmedelsskatt, närmare 37 miljarder kronor per år! Oljeintressenterna är oerhört starka. Länder går i krig för att försvara ”sin rätt” till andra länders olja. Ändå har mänskligheten i klimatkonventioner, i Rio 92 etc beslutat att reducera användningen av olja.
Det är fullt möjligt att driva också våra nuvarande bilar med biobränslen.
För att någon ska våga investera i etanol- eller metanoltillverkning i Sverige, är det väsentligt att veta vilka skatteregler som kommer att gälla i ett så långt perspektiv att anläggningen hinner avskrivas. För närvarande är etanol befriad från energi- och drivmedelsskatt.
Enligt EUs regler har Sverige rätt att skattebefria sådana drivmedel som håller på att utvecklas. Det är landet självt som bedömer hur länge detta gäller.
Enligt min mening bör Sverige bestämma sig för att produktion av förnybara drivmedel ska skattebefrias tills de etablerats ordentligt på marknaden över hela landet. Samtidigt ska skatten successivt öka på fossila bränslen så att de konkurreras ut, när ett alternativ finns som passar i kretsloppssamhället.
Det är nog den enda möjligheten att bli av med oljan, som ju alla säger sig vilja.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattebefrielse för etanol och metanol som drivmedel.
Birgitta Hambraeus (c) |