När kilometerskatten för några år sedan avvecklades för dieseldrivna bilar i Sverige, infördes samtidigt en ny skatt på nya dieseldrivna personbilar. Att ändra beskattning är i och för sig inget ovanligt, men denna skatt är för oss svår att förklara. Visserligen har utskottet under föregående riksdagsår genom bet SkU16 utförligt beskrivit detta. Det är med hänsyn till den tunga trafikens konkurrensförutsättningar som beskattningen på diesel sattes till en lägre nivå och därmed anses nybilsskatten motiverad. Ett annat argument är Kommunikationskommittén som i sitt delbetänkande funnit att nybilskatten av den anledningen är godtagbar.
För oss motionärer är inget av dessa motiv hållbara. Den miljömedvetenhet som finns bland oss idag och som påtalas av samhället i olika sammanhang gör att denna avgift blir svårförståelig. Vi har en skatt som lägger mer kostnad på ett fordon som släpper ut mindre avgaser och föroreningar än förbränningsmotorer som går på mineral-oljeprodukter. Inte helt oviktigt med tanke på den senaste tidens debatt med anledning av att vi inte har tillräckligt energisnåla bilar på de svenska vägarna.
Den nya tekniken gör att dagens och morgondagens generation dieselbilar på många sätt blir en stor tillgång. Att sedan på detta sätt hålla kvar denna omfördelning av kostnaderna medför att istället för att investera i en ny bil, kör vederbörande omkring i en föråldrad bil med föråldrad teknik. Vi har genom denna form dubbelbeskattning på nya bilar, medan äldre klarar sig med vanlig fordonsskatt.
En annan aspekt är sysselsättningen. Regeringen har på olika sätt gjort förändringar i skattesystemet för att klara jobben i en av våra största exportindustrier, nämligen bilindustrin. I Frankrike är antalet dieseldrivna bilar ca 70 %, i Tyskland något lägre. De här länderna ligger långt fram i utvecklingen på detta område. Frågan är om vi tror att svensk bilindustri kan eller vill utveckla denna marknad. Svarar vi ja på frågan bör vi börja med att avveckla denna skatt.
För glesbygdsbefolkningen eller för de som använder bilen där avstånden är långa är nya dieselbilar med deras låga bränsleförbrukning ett sätt att hålla nere kostnaderna. Därmed är de en viktig del av landsbygdsutvecklingen. Kommunikationskommittén har i sitt slutbetänkande (SOU 1997:35) pekat på prishöjningar på drivmedel och andra styrmedel som får negativa effekter för glesbygden.
Enligt vår mening är det inte rimligt att vidhålla en beskattning på dieseldrivna personbilar som är cirka fyra gånger så hög som skatten på motsvarande bensinmodeller.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemet med nybilsskatten på dieseldrivna personbilar.
Ulf Kero (s) |
|
Kristina Zakrisson (s) |
Birgitta Gidblom (s) |