Motion till riksdagen
1997/98:Sk725
av Per Erik Granström m.fl. (s)

Vattenkraftproduktion


I regeringens förslag till omställning och utveckling av energisystemet anges att landets elförsörjning skall tryggas genom ett energisystem som grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara, energikällor samt en effektiv energianvändning. Vidare sägs att stränga krav skall ställas på säkerhet och omsorg om hälsa och miljö vid användning och utveckling av all energiteknik.

Som ett av många led i den beskrivna målsättningen föreslås i proposition 1997/98:1 bidrag till investeringar i småskalig vattenkraft. Någon definition på vad som avses med småskalig vattenkraft framgår inte av propositionen. Vi utgår därför från tidigare riksdagsbeslut att det avser vattenkraftverk med en installerad effekt mindre än 1 500 kW.

Vi motionärer är av den uppfattningen att även större vattenkraftverk än
1 500 kW kan utgöra en resurs för att öka tillförseln av el på ett miljö­anpassat sätt. Effektiviseringar av gamla vattenkraftstationer, nybyggnation i befintliga kraftstationslägen samt kompletterande nyanläggningar i redan utbyggda älvar skulle kunna bidra till att främja de energipolitiska målen. Det är naturligtvis viktigt att dessa nya investeringar i kraftverk sker med hänsyn till deras miljö- och omgivningspåverkan. Några bidrag för att på detta sätt stimulera ökad miljövänlig elproduktion torde inte vara aktuellt då investeringar i vattenkraftverk över en livscykel som regel har god ekonomi. Vårt förslag är istället att en utjämning görs av skattebelastningen över åren.

Före årsskiftet 1996/97 var nya vattenkraftverk skattemässigt gynnade genom att en särskild skatt togs ut på vattenkraft som producerades i äldre vattenkraftverk. Förhållandet bidrog som vi ser till en stimulans till förnyelse och effektivisering av landets vattenkrafttillgångar. Från årsskiftet 1996/97 omvandlades skatten till en fastighetsskatt och den skattefördel som tillföll nya vattenkraftverk upphörde. Investeringar i vattenkraft är långsiktiga och med lång återbetalningstid. Det medför att äldre vattenkraftverk även efter att de är avskrivna som regel har lång driftstid kvar.

Däremot så är förhållandet för nya vattenkraftverk det omvända med initialt en negativ lönsamhet. Den tidigare metoden för att utjämna skatten över vattenkraftverkens livsperiod var därför som vi motionärer ser det väl motiverad.

Som en del i energiomställningen menar vi att en utjämning av skatten över vattenkraftverkens livscykel kan bidra till en ökad produktion av miljöanpassad el från förnybara energislag.

En interdepartemental arbetsgrupp har tillsatts som skall se över energiskattesystemet. Eftersom arbetsgruppens översyn bl a skall beakta riktlinjerna för energibeskattningen i 1997 års energiöverenskommelse är det vår uppfattning att arbetsgruppen bör få i uppdrag att överväga former för att stimulera utveckling av ökad vattenkraftproduktion.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektiviseringar av vattenkraftverk.

Stockholm den 2 oktober 1997

Per Erik Granström (s)

Iréne Vestlund (s)

Bengt-Ola Ryttar (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Leo Persson (s)

Laila Bäck (s)