Motion till riksdagen
1997/98:Sk704
av Lennart Brunander och Kjell Ericsson (c)

Svensk rederinäring


Efter att under en 15-årsperiod på 1970- och 80-talet ha minskat, växer världshandelsflottan nu successivt år för år. Svenska redare kontrollerar i dag 3 % av världstonnaget. Den andel av det tonnage som seglar under svensk flagg arbetar till helt övervägande del inom kategorien ”högkostnadssjöfart”, d.v.s. specialsjöfart i olika former huvudsakligen i Europatrafik. Den svenska handelsflottan är idag 18 miljoner ton och den åttonde i storleksordning i världen. Svenska rederier driver världens fjärde största tankflotta. Ombord på de svenska båtarna arbetar 9 500 och på rederikontoren i land finns 2 300 anställda.

Centerpartiet anser att det är viktigt att behålla och utveckla en stark och konkurrenskraftig rederinäring. 90 till 95 procent av allt gods som fraktas till och från Sverige transporteras med fartyg. Enligt vår mening bör så stor del av detta som möjligt ske med svenskt tonnage. Målsättningen bör vara att den svenska andelan skall öka. Redan idag är sjöfarten den största tjänste­exportören i Sverige, med en omsättning som är 23 miljarder kronor per år. Ur miljösynpunkt är det viktigt att stimulera sjötransporter och det blir ännu mer fördelaktigt när rederibranschens miljöprogram genomförs. En väl utvecklad svensk rederinäring är en förutsättning för att Sverige skall kunna föra en offensiv politik i de internationella diskussionerna om sjöfartens säkerhets- och miljöfrågor.

Det är viktigt att den svenska sjöfartspolitiken är sådan att svenska rederier kan arbeta och konkurrera med övriga sjöfartsländer i Europa. Sverige är en del av EU och då också en del av dess sjöfartspolitik. EU har 30 procent av sjöfarten i världen och har genom beslut nyligen visat att man är beredd att kämpa för att behålla denna andel. Det är rimligt att Sverige anpassar sin sjöfartspolitik så att den svenska andelen av sjöfarten kan hävdas och om möjligt ökas. Det innebär att de regler som tagits av EU om tonnageskatt, kontraktsavskrivning, återanskaffningsfonder och fartygsförlagd utbildning bör förändras även i Sverige så att svenska rederier får rättvisa konkurrens­förutsättningar.

Enligt vår uppfattning är det nödvändigt att Sverige så snart som möjligt gör förändringar i enlighet med de regler för sjöfart som finns inom EU.

Rederierna ska kunna välja mellan att betala en tonnageskatt eller vanlig bolagsskatt. Väljer man tonnageskatt är man bunden för det ett visst antal år framåt.

Fartygsfonder bör återinföras så att ett rederi kan sälja en båt som skall bytas ut vid det mest fördelaktiga tillfälle och fondera medlen, som sedan kan användas vid köp av fartyg. Detta är viktigt eftersom en redare måste betala en summa redan då fartyget beställs.

Sjömansskatten

Riksdagen har beslutat att sjömansskatten skall avskaffas från och med den 1 januari 1998. Eftersom reglerna i andra länder ändras kommer de att kraftigt avvika från vad som gäller i Sverige och då uppstår problem. Det är risk för att många ombordanställda flyttar till andra länder och tar anställning på båtar där. Tidpunkten för omläggningen av skattesystemet kommer mycket olägligt, samtidigt som andra länder t.ex. Norge och Nederländerna inför system som gör deras flottor mer konkurrenskraftiga. Att i det läget försämra svensk sjöfarts konkurrenskraft med ett slopande av sjömansskatten är olämpligt. Det kommer att innebära att svenska rederier får brist på sjöbefäl på sina båtar. Detta kommer i sin tur att leda till utflaggning.

Det är i nuvarande situation, med ändrade förhållanden i närområden och stärkt konkurrenskraft för andra EU-länders flottor, rimligt att skjuta upp beslutet om att slopa sjömansskatten och att den skjuts på framtiden. Det har lagts fram förslag om att skjuta på genomförandet i tre år. Redarna har bedömt att en sådan förskjutning skulle vara tillräcklig för att kunna anpassa sig till de nya reglerna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att ge svensk rederinäring en god internationell konkurrenskraft,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skjuta upp beslutet att avskaffa sjömansskatten i minst tre år.

Stockholm den 5 oktober 1997

Lennart Brunander (c)

Kjell Ericsson (c)