Motion till riksdagen
1997/98:Sk701
av Kia Andreasson m.fl. (mp)

Lets-verksamhet


I länder med lång erfarenhet av hög arbetslöshet (t.ex. England) har ett intressant exempel på nytt tänkande vuxit fram. Det kallas LETS (Local Exchange and Trade System) och utgör en ekonomisk sfär mellan den traditionella marknaden och den informella sektorn.

Ett LETS-system är en ideell förening, en bytesring, där tjänster och varor byts mellan medlemmarna. För att hålla ordning på bytena köper och säljer man för poäng, som bokförs på vars och ens konto. En ny medlem får ett konto med t.ex. 1 000 poäng som genast kan spenderas inom LETS-systemet. När man bidrar med varor eller tjänster i bytesringen ökas antalet poäng och när man utnyttjar bytesringen så minskas poängen på motsvarande sätt.

Det finns en intressant iakttagelse från högarbetslöshetens England. Man undersökte där om det fanns något särdrag hos de arbetslösa som senare fick arbete. Det särdrag man fann, var att dessa konsumerade mer alkohol än de som stannade kvar i arbetslöshet! Det var inte själva alkoholen som hade betydelse, utan det var dessa människors vistelse på puben och den sociala gemenskapen och de kontaktytor som skapades där, som var avgörande för att den arbetslöse kom ut i arbetslivet igen.

Sociala kontaktytor mellan yrkesarbetande och arbetslösa ger alltså en potential för att bryta människors arbetslöshet. En av finesserna med LETS är att verksamheten verkligen gynnar kontakter mellan mycket olika människor. En bytesring med endast snickare är inte särskilt meningsfull. Ju bredare spektrum av kompetenser LETS-föreningen har, desto livligare och mer meningsfull blir handeln. I ett LETS-system ingår alla sorters människor, såväl pensionärer som arbetslösa och deltidsarbetande. Även om verk­samheten ekonomiskt inte är omfattande kan den för vissa grupper ändå vara av stor betydelse.

Många, inte minst invandrare, har idag stora problem att överhuvudtaget kunnat visa vad de går för på arbetsmarknaden. Marknaden inom den lokala LETS-ekonomin kan få en undervegetation av småföretagare att blomstra. Den som ser att efterfrågan finns, kan få självförtroendet stärkt och råg i ryggen nog att ta sig över alla barriärer för att starta ett eget företag inom den vanliga ekonomin.

I stadsdelen Bergsjön i Göteborg pågår med stöd från Kommunstyrelsen och staten (via de s.k. Blomman-pengarna), samt (s), (v) och (mp) i stadsdelsnämnden ett projekt för att stödja uppbyggnad av LETS-nätverk. Just i en stadsdel med så heterogen befolkning, så stor andel invandrare, så många "daglediga" och med så låga genomsnittsinkomster bör potentialen vara stor för att en verksamhet av LETS-modell kan ge mycket positiva effekter. I ett storstadsförort av detta slag är endast den positiva sociala effekten, genom ett naturligt forum för möten mellan olika kulturer, åldrar m.m., skörd nog, eftersom det kan vara startskottet för att ge det lokala sociala samhället ny livskraft. En bytesring har dessutom positiv inverkan på miljön genom bl a minskat behov av transporter och genom att reparationer ökar på bekostnad av nyinförskaffande.

Riksdagen har nyligen fattat beslut om att hyresgäster i flerbostadshus, som deltar i skötseln av fastigheten (självförvaltning), kan få en hyresreduktion utan att denna beskattas. Detta stimulerar deltagandet och skapar sociala nätverk. På samma sätt skulle ett undantag för LETS-verksamhet kunna ha positiva effekter. Ett motsvarande förslag till lagstiftning för LETS-verksamhet bör därför läggas fram av regeringen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att LETS-verksamhet stimuleras,

  2. att riksdagen beslutar att regeringen skall återkomma med förslag till skatteregler för LETS-verksamhet i enlighet med vad som anförts i motionen.

Stockholm den 6 oktober 1997

Kia Andreasson (mp)

Eva Goës (mp)

Ronny Korsberg (mp)