För utvecklingen av ett ekologiskt hållbart samhälle är omställningen av energisystemet central.
Energiöverenskommelsen innebär att den första reaktorn i Barsebäck skall tas ur drift före den 1 juli 2001. Villkoren för att ställa av den andra reaktorn är att bortfallet av elproduktion kan kompenseras med ny elproduktion och minskad användning av el. Ett omfattande program skall inledas för att utveckla alternativ i form av ekologiskt hållbar elproduktion. Effektiva metoder för att byta till annan uppvärmning i elvärmda hus skall utvecklas och investeringar stimuleras.
Gammal kärnkraft skall ersättas med ny energi. Omställningen skall genomföras på ett sådant sätt att den elintensiva basindustrins konkurrensläge inte äventyras.
Grundläggande för omställningen är att den befintliga energin används på ett mer effektivt sätt. Effektivisering och hushållning med energi skall stimuleras bl.a. genom aktiv teknikupphandling. Energiomställningen förutsätter dessutom omfattande satsningar på el- och värmeproduktion som baseras på förnyelsebara bränslen och förnyelsebara energikällor.
Många kommuner arbetar aktivt med att underlätta energiomställningen, exempelvis genom uppbyggande av kraftvärmeproduktion och fjärrvärme. Tyvärr är inte skattereglerna så utformade att de underlättar denna utbyggnad. Snarare tvärtom. Flera fjärrvärmebolag brottas med problemen att få industrin att ansluta sig till nätet p.g.a. att skattereglerna gynnar oljeuppvärmning för industrin. Det är därför uppenbart att en översyn av skattereglerna kan stödja omställningen av energisystemet samt att frågan bör föras in i den beredning som nu sker inom Regeringskansliet med anledning av det energipolitiska beslutet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattereglernas betydelse för omställningen av energisystemet.
Urban Ahlin (s) |
|
Kjell Nordström (s) |
Anders Nilsson (s) |
Monica Green (s) |