Motion till riksdagen
1997/98:Sk660
av Marianne Andersson m.fl. (c, fp, m, kd)

Förmånsbeskattning för företagsbilar


Bilförmånsbeskattningen har ändrats flera gånger under senare år, senast 1 januari 1997. Trots detta är beskattningen idag inte anpassad till förhållandena i knappt en halv miljon småföretag utan reglerna är utformade utifrån situationen i större företag där tjänstemän kan välja om de vill ha tjänstebil eller inte. För dem är bilen i första hand, och i många fall inte alls, något arbetsredskap utan en ren anställningsförmån. I mindre företag är situationen i allmänhet den omvända – bilen är i första hand ett arbetsredskap vilket, i mån av utrymme, även kan användas privat. Härmed kan således en effektiv användning av bilen som tillgång i ett företag som drivs av en familj åstadkommas. Idag tvingas många företagare att av skatteskäl skaffa två bilar, en i företaget och en privat.

De ny reglerna med krav på reseräkningar vid körning i tjänsten innebär i praktiken att den gamla körjournalen återinförts. Detta har lett till ökad administration som försvårar företagande. Reglerna riskerar dessutom att leda till ett omfattande fusk med falska reseräkningar. RSV säger själva att man inte har resurser att kontrollera riktigheten av reseräkningarna. Sådana regler passar inte för ägare i fåmansföretag.

Bilar som ingår i näringsverksamhet som utgör arbetsredskap bör undantas från förmånsbeskattning om de endast i mindre omfattning används privat. Därmed slipper företagare det administrativa merarbete som de nya reglerna innebär förutom att de inte riskerar att, som idag, dubbelbeskattas för flera fordon.

Dessutom bör förmånsvärdet, i de fall bilen inte utgör arbetsredskap, ta större hänsyn till det faktiska värdet av förmånen. När det nya systemet med reseräkningar nu finns, på vilka det ställs samma beviskrav som på en körjournal, bör även den totala kostnaden för att hålla bilen få proportioneras mellan näringsverksamheten och den privata ekonomin i förhållande till andelarna körning i arbetet respektive privat. Detta möjliggör en mer effektiv resursanvändning genom att ett och samma fordon kan användas både i företaget och privat när detta är möjligt. En sådan i grunden sund och effektiv resursanvändning ska inte, så som idag, motverkas av skatte­sy­­stemet.

Effekterna av förslaget på statens intäkter är svåra att uppskatta. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till finansiering.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilar som är arbetsredskap i näringsverksamhet.

Stockholm den 6 oktober 1997

Marianne Andersson (c)

Sten Svensson (m)

Bengt Harding Olson (fp)

Michael Stjernström (kd)

Kjell Ericsson (c)

Inga Berggren (m)

Kenth Skårvik (fp)