LETS är en förkortning för Local Employment (alternativt Exchange) and Trading System. LETS är en form av lokala bytesringar där man använder egna ”pengar” vid byte av lokalt producerade varor och tjänster. Dessa system har sitt ursprung i och förekommer främst i det anglosaxiska språkområdet. Men det förekommer också försök med LETS i olika delar av Sverige – i mer eller mindre avancerade former.
Den 4 juni 1996 beslöt Göteborgs kommunstyrelse bifalla en ansökan från stadsdelsnämnden i Bergsjön angående projektet Utveckling av LETS-nätverk i Bergsjön. Beslutet togs under villkoret ”...att projektet inte strider mot skattelagstiftningen”. I ett utlåtande från skattemyndigheten i O-län (1996-11-27) konstateras att LETS-verksamheten i Bergsjön, som den presenterats för myndigheten, inte i sig strider mot svensk skattelagstiftning... men också att ”...det i Sverige i dag inte existerar några möjligheter att bedriva skattebefriad byteshandel med varor och tjänster mellan medlemmar i en bytesring”.
Australien brukar framhållas som det land där man kommit längst i diskussionen om hur LETS skall kunna inordnas i det reguljära ekonomiska systemet. Där finns sedan 1992 en särskild lag som reglerar inkomstskattereglerna för LETS (Barter and Counter Trade Transactions – lagen undertecknad av Commissioner of Taxation den 13 februari 1992). Erfarenheten från Australien tycks vara blandad. Kritiker har hävdat att LETS kan tränga undan annan produktion och användas av höginkomsttagare för att komma undan skatt (t ex läkare som byter tjänster med skattekonsulter). Men det förekommer också LETS i områden med hög arbetslöshet där verksamheten mobiliserar arbete och produktion som annars inte hade kommit till stånd inom ramen för den ”normala” penning- och marknadsekonomin. Dessa LETS-system har ofta också en tydlig miljöinriktning.
Denna senare form av LETS är enligt vår mening värd allt stöd. Vi anser att det skulle vara önskvärt att vi i det politiska systemet, och berörda myndigheter, arbetar för att underlätta LETS i sådana former som kan mobilisera outnyttjade mänskliga resurser på ett hållbart sätt. Skattemyndigheterna bör bl a aktivt hjälpa till att finna de former för LETS som underlättar för verksamheten att bli förenlig med svensk skattelagstiftning. Behovet av en särskild svensk skattelag för LETS bör också klarläggas. Vad som ovan anförts bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta LETS,
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om behovet av en särskild skattelag för LETS.
Johan Lönnroth (v) |
|
Maggi Mikaelsson (v) |
Eva Zetterberg (v) |