Nordens Ark har nu varit verksam i åtta år och antagit allt striktare former. Huvudman för Nordens Ark är Stiftelsen Bohus Avelscentrum – en ideell stiftelse som bildades 1988 för att bygga upp och skapa en vetenskapligt styrd avelsanläggning för hotade djurarter. Stiftelsens målsättning, att hålla en levande genbank bekräftas i dess stadgar genom ändamålsparagrafens formulering:
§ 2 Stiftelsen har till ändamål att driva och förvalta en avelsanläggning för utrotningshotade djurarter/raser. Därvidlag skall beaktas att en sådan anläggning fyller flera ändamål:
– att bedriva forskning och undersökning av på anläggningen förekommande djurarter/raser och därigenom bidra till ökad kunskap om dessa och öka dessas överlevnadsmöjligheter.
– att genom kontrollerad avelsverksamhet bidra till räddningsarbetet med utrotningshotade djurarter/raser.
– att användas som utbildningsresurs på olika nivåer, grundskola, gymnasium, högskola, universitet m.m.
– att vara delvis tillgänglig för publik och därigenom öka intresset och kunskaperna hos allmänheten för naturvårdsarbete.
Nordens Arks djurområde är uppdelat på två lika stora men geografiskt åtskilda delar. Den ”öppna delen” är tillgänglig för allmänheten som längs en promenadstig har möjlighet att se de djurarter som ingår i Nordens Arks verksamhet. Alla hägn är uppbyggda i första hand för att djuren skall trivas – det innebär att besökaren ej är garanterad att verkligen få se djuren. Karaktären på denna del som alltså är avgiftsbelagd är föga tillrättalagd för publik och är av strikt icke-kommersiell natur. Huvudsyftet med denna del är att informera och skapa opinion runt hotet mot vår fauna.
Den ”slutna delen” är totalt avskild från publiken och ger därvid inga intäkter. Det är dock denna del, som på intet sätt bär sina kostnader, som ideologiskt är den viktigaste för att verksamheten skall nå sitt mål. Här hålls nämligen de presumtiva återinplanteringsobjekten. Entréavgiften till den öppna delen skall således finansiera den totala djurhållningen där man konsekvent betonar verksamhetens vetenskapliga och icke-kommersiella karaktär.
För att klara den ambitiösa målsättningen är det av stor vikt att mervärdesskatten på entréavgiften sänks.
Huvudskälet till att vi anser att Nordens Ark och motsvarande anläggningar i Sverige bör erhålla reducerad moms är att reglerna finns i EU:s sjätte mervärdesskattedirektiv och redan i dag tillämpas i Tyskland, Nederländerna, Finland och Irland.
I EU:s sjätte mervärdesskattedirektiv, artikel nr 13, punkt 7, bilaga H står: ”Enligt punkten 7 i bilagan får vidare reducerad skattesats tillämpas för tillträde till shower, teatrar, cirkusar, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar och liknande kulturella arrangemang och anordningar.”
I SoU 1994:88 kan man läsa ”att man efterfrågar en konformitet i mervärdesskattereglerna”. Om då merparten av djurparkerna inom EU har en reducerad mervärdesskatt så torde det vara logiskt att Nordens Ark och andra jämförbara anläggningar erhåller en reducerad mervärdesskatt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reducerad mervärdesskatt för djurparker.
Inger René (m) |
|
Stig Grauers (m) |
Kent Olsson (m) |