Sedan några år har Malmö Kommunala Bostads AB (MKB) i Malmö inom några av bolagets områden Gullviksborg, Holma och Kroksbäck tagit initiativ till ett självförvaltningssystem för hyresgästerna. Förslaget slog väl ut och fick efterföljare på flera platser.
Tidigare mycket omfattande och kostsam skadegörelse sjönk till mycket låga nivåer och inom vissa områden försvann den helt. Områdenas status höjdes och en positiv kontakt uppstod mellan många hyresgäster i områden där en omfattande social isolering tidigare varit förhärskande. En minskad utflyttning kan till delar också sägas vara en av många andra positiva effekter av självförvaltningen.
Givetvis innebar självförvaltningen att MKB kunde använda sina resurser på effektivare sätt och hyresnivån stabiliseras och på sikt minskas då behovet av dyrbara renoveringar baserat på onödigt slitage kan minimeras. Ett minskat renoveringsbehov innebär att alla, även de som inte bor i områdena, inte behöver vara med och betala renoveringar via skattsedeln vilket varit fallet tidigare.
De hyresgäster som deltog i självförvaltningen erhöll ersättning i form av hyresrabatt i förhållande till utförd insats. Efter en tid provades ersättningssystemet mot gällande skattelagstiftning och utfallet blev att denna inte tillät ersättning på det vis som gjorts.
Riksdagen beslutade i fjol att även boende i bostadsrätter kan medverka i självförvaltningsprojekt, men också om ett annat ersättningssystem. Detta går i huvudsak ut på att ersättning inte längre baseras på utförd insats utan i stället delas mellan deltagande hyresgäster i stort oberoende av vilken insats som gjorts. Gällande regler är svårtolkade och skapar i sig ointresse för engagemang, vilket är högst beklagligt från många synpunkter. Detta har inneburit att intresset för självförvaltning enligt riksdagens beslut försvagats, vilket fått som effekt att intresset minskat.
För att skapa behövligt intresse för självförvaltning bör ett system införas där ersättning baseras på utförd insats. Skatteplikt för detta bör införas först då ersättningen överstiger en fjärdedels basbelopp (ca 9 000 kronor) per år och lägenhetskontrakt.
Förslaget innebär inget nytt då liknande redan finns inom skattelagstiftningen. Plockning av vildvuxna bär innebär nämligen redan att sådan upp till 5 000 kronor är skattebefriad. Här bör poängteras att avseende skattefri bärplockning är reglerna generösare än vad som gäller för hyresgästers självförvaltning. Detta gäller både avseende nu gällande system och det i motionen föreslagna. Skattefrihet för bärplockning gäller per person till skillnad från självförvaltningens regler som gäller per lägenhetskontrakt. Det går således inte att hävda att självförvaltningens skatteregler är unika och nyskapande ur skattesynpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för deltagande i självförvaltning för hyresgäster och bostadsrättshavare.
Sten Andersson (m) |