Den svenska förmögenhetsbeskattningen har medfört stora negativa effekter för samhällsekonomin. Beskattning av förmögenhet, som är en extra skatt på avkastningen av kapital, motverkar den privata kapitalbildningen. Detta försämrar förutsättningarna för kapitalförsörjning för näringslivet och har bidragit till den negativa ekonomiska utvecklingen under flera decennier.
Förmögenhetsskatten har också lett till att ett antal framgångsrika svenska medborgare har flyttat från Sverige. Det innebär inte bara att Sverige har förlorat rätten att beskatta avkastningen av deras förmögenhet utan också att vi gått miste om deras entreprenörskap. Enligt en doktorsavhandling 1990 kunde dessa negativa effekter av förmögenhetsbeskattningen beräknas vara i vart fall lika stora som intäkterna. Mot den bakgrunden beslöt den borgerliga riksdagsmajoriteten 1991 att stegvis avveckla förmögenhetsskatten.
Detta beslut undanröjdes av den nytillträdande socialdemokratiska regeringen, vars förslag till ny förmögenhetsskattelag antogs av riksdagen våren 1997. Som en följd av att de snedvridande effekterna nu befästes uppstod en mängd problem. Bland annat flyttade flera företag från börsens A-lista till den s.k. O-listan för att undvika förmögenhetsskatt. Det förslag regeringen nu lägger i budgetpropositionen är orimligt. Visserligen backar man i fråga om beskattningen av marknadsnoterade aktier så till vida att de enbart skall tas upp till 80 procent av noterat värde, men förändringarna i övrigt leder till starka snedvridningar mellan olika aktieägare.
Förmögenhetsskatten bör avvecklas. Det bör ske genom att sambeskattningen avskaffas 1998. Samtidigt bör gränsen för skatteplikt höjas till 1,2 miljoner kronor. Regeringens förslag om att aktier som var inregistrerade på börsens A-lista den 29 maj 1997 eller senare skall bli skattepliktiga bör avslås. Tidigare regler bör gälla i detta avseende. Däremot bör förslaget om att marknadsnoterade aktier skall tas upp till 80 procents marknadsvärde bifallas.
Skatteuttaget inom kapitalinkomstbeskattningen är i ett längre perspektiv för högt. Här krävs, vilket också företrädare för regeringen bekräftar, en sänkning. Vi föreslår därför att kapitalinkomstskattesatsen sänks till 28 procent från och med 1999 och till 25 från och med år 2000.
Fastighetsskatten, som kan betraktas som en extra förmögenhetsskatt, höjdes 1996 till 1,7 procent av taxeringsvärdet för bostadsfastigheter. Vi har i annat sammanhang föreslagit förändringar som innebär att fastighetsskatten sänks till 1,4 procentenheter år 1998. Redan 1997 bör emellertid en sänkning till 1,5 procent genomföras.
Som framgår i vår partimotion 1997/98:Fi403 bör den så kallade värnskatten slopas omedelbart. Ett fullt inflationsskydd bör också införas från och med 1998.
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utarbeta erforderlig författningstext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avskaffar sambeskattningen av förmögenheter fr.o.m. 1998 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
att riksdagen höjer gränsen för skatteplikt vid förmögenhetsbeskattning till 1,2 miljoner fr.o.m. 1998 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
att riksdagen avskaffar förmögenhetsskatten fr.o.m. 1999 i enlighet med vad som anförts i motionen,
att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt kapitalinkomstskattesats i enlighet med vad som anförts i motionen,1
att riksdagen sänker fastighetsskattesatsen till 1,5 procentenheter för bostadsfastigheter med verkan fr.o.m. 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
att riksdagen beslutar om fullt inflationsskydd vad gäller gränsen för statlig inkomstskatt fr.o.m. 1998 i enlighet med vad som anförts i motionen.1
Bo Lundgren (m) |
|
Karl-Gösta Svenson (m) |
Carl Fredrik Graf (m) |
Jan-Olof Franzén (m) |
Carl Erik Hedlund (m) |
Ola Sundell (m) |
Inga Berggren (m) |
Jerry Martinger (m) |
Stig Rindborg (m) |
Nils Fredrik Aurelius (m) |
1 Yrkandena 1, 2 och 4–6 hänvisade till FiU.
Gotab, Stockholm 1997