Motion till riksdagen
1997/98:Sk27
av Mats Odell m.fl. (kd)

med anledning av prop. 1997/98:33 Utfärdande av F-skattsedel, m.m.


För att starta ett företag är det närmast ett villkor att man har en så kallad F-skattsedel. F-skattsedeln visar att man verkligen driver ett företag och att man själv är ansvarig för skatter och avgifter.

När man startar ett företag gör man en ansökan om F-skattsedel hos skattemyndigheten, som gör en prövning. Skattemyndigheten undersöker om man verkligen avser att driva näringsverksamhet. Man tvingas då visa att man redan har flera uppdragsgivare och att man har gjort investeringar i det nya företaget. Det finns många exempel på företagare som fått nej på tvivelaktiga grunder. Det kan inte anses rimligt att kräva att man ska ha flera uppdragsgivare. Vissa företag kan fungera väl på alla sätt trots att man bara har en enda kund. Kravet på investeringar kan också på goda grunder ifrågasättas. Det finns många exempel på företag som väl kan bedrivas utan omfattande eller ens några materiella investeringar. Enligt Riksskatteverket nekades 1 510 personer F-skattsedel under 1996, varav 488 personer på grund av att förutsättningarna inte ansågs vara uppfyllda. En del har över­klagat besluten och några har fått rätt. Ett problem är att det inte finns några klara regler, vilket gör att länsskattemyndigheterna behandlar ansökningarna om F-skattsedel på olika sätt. Det har också förekommit att personer har beviljats starta-eget-bidrag men inte fått en F-skattsedel. Det är inte rimligt att dessa två system är så dåligt samordnade.

Regeringen föreslår nu att det ska bli lättare för den som startar verk­sam­het att få en F-skattsedel. En sådan ska efter ansökan utfärdas för den som uppger sig bedriva eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet, såvida det inte finns skälig anledning att anta att näringsverksamhet varken bedrivs eller kommer att bedrivas.

Kristdemokraterna anser att principen ska vara den att F-skattsedel ska utfärdas om inte den sökande har näringsförbud. Det ska också åligga skatte­myndigheten att omedelbart dra in F-skattsedeln om det upptäcks att den skattskyldige missbrukar den. Det är av stor vikt att reglerna anpassas till de villkor som gäller i dag och på framtidens mer flexibla arbetsmarknader och inte utifrån gårdagens industrisamhälle. Möjligheterna att pröva och omsätta nya och kreativa företagsidéer får inte hindras av en stel och föråldrad skattelagstiftning. Därför ska beviljande av F-skattsedel inte vara krångligare än att en kontroll görs av att den sökande inte har näringsförbud.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om erhållande av F-skattsedel.

Stockholm den 5 november 1997

Mats Odell (kd)

Ulf Björklund (kd)

Dan Ericsson (kd)

Rose-Marie Frebran (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Göran Hägglund (kd)

Michael Stjernström (kd)

Gotab, Stockholm 1997