Mot dem som inte lämnar korrekta uppgifter har skattemyndigheterna olika sanktionsmedel, som naturligtvis är ett nödvändigt inslag för att skattesystemet skall fungera.
Skattetillägg påförs den som har lämnat oriktig uppgift till ledning för beskattningen och uppgår vid inkomstbeskattningen till 40 procent och på mervärdesskatte- och punktskatteområdena till 20 procent av det skattebelopp som inte skulle ha påförts den skattskyldige eller som felaktigt skulle ha räknats honom till godo om den oriktiga uppgiften godtagits. Om den oriktiga uppgiften avser periodisering eller därmed jämställd fråga uppgår dock skattetillägget till 20 respektive 10 procent. Den lägre nivån på skattetillägg vid periodiseringsfel tillkom på initiativ av den borgerliga regeringen och tillämpades första gången vid 1992 års taxering. Skälet för ett lägre skattetillägg i dessa fall är att det inte är fråga om något egentligt skatteundandragande utan om en förskjutning av beskattningen framåt i tiden.
Ett exempel (framfört till Skatteutskottet av Industriförbundet) som får visa hur hårt skattetillägget kan slå i praktiken gäller en byggentreprenad där den skattskyldige ansåg att slutbesiktning skulle anses vara verkställd under momsperioden mars–april. Entreprenören fakturerade i enlighet med detta. Skattemyndigheten ansåg dock att slutbesiktningen skulle anses ha blivit gjord under föregående momsperiod och att fakturering i så fall skulle ha verkställts under denna period. Skattetillägg påfördes med 789.000 kronor då bolaget ansågs ha redovisat mervärdesskatten på entreprenaden en period för sent, trots att företaget inte hade tjänat en krona på förfarandet.
I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen bl.a. en halvering av nivån på skattetillägget vid oriktig uppgift som har sin grund i periodiseringsfel. Bakgrunden är framställningar från Riksskatteverket och Sveriges Industriförbund om nedsättning av skattetilläggen.
Enligt Folkpartiet liberalernas uppfattning är den socialdemokratiska regeringens förslag inte tillräckligt vad gäller mervärdesskatten. Visserligen kan invändas att den skattskyldige har gjort fel och inte fullgjort sin skyldighet på ett riktigt sätt. Å andra sidan måste konstateras att det inte är frågan om egentliga skatteundandraganden utan det allmännas förlust är den ränteförlust som uppstår i och med att skattebeloppet kommer för sent. Enligt vår uppfattning kan skattetillägget i dessa fall tas bort. Det innebär att periodiseringsfel endast sanktioneras med kostnadsräntan enligt 19 kap. 7 § skattebetalningslagen för underskott på skattekontot.
Det får ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om en sådan ändring i skattelagarna att skattetilläggen vid periodiseringsfel rörande mervärdesskatt avskaffas.
Isa Halvarsson (fp) |
Karin Pilsäter (fp) |