Det är oomtvistat att ett av de största hindren för människor med utländsk bakgrund att komma in på den svenska arbetsmarknaden är bristande eller inga kunskaper i svenska språket. Det är också oomtvistat att svenska för invandrare erbjuds, men att den enskildes aktivitet och deltagande i undervisningen varierar väsentligt.
Fler skulle säkert mer aktivt delta i undervisningen om det vore så att det krävdes vissa grundläggande kunskaper i svenska språket för att kunna söka svenskt medborgarskap. Den som söker svenskt medborgarskap tar ett aktivt beslut om avsikten att stanna i Sverige. Med ett medborgarskap följer såväl rättigheter som skyldigheter. En individuell “egeninsats“ borde bestå i att ta aktiva steg för att lära sig tala och förstå det svenska språket på vardagsnivå.
En miniminivå för svenskt medborgarskap borde vara kunskaper i svenska språket motsvarande grundskolenivå. Lagreglering av detta bör införas, liksom en reglering av på vilket sätt sådana kunskaper skall kunna dokumenteras. En sådan reglering bör medge sådana undantag som är föranledda av den sökandes ålder eller andra särskilda omständigheter som gör det orimligt att hävda kunskapskravet fullt ut.
Ett sådant krav för medborgarskap är inte att betrakta som ett hinder utan snarare som ett gemensamt ansvar för samhället och den enskilde. Genom kravet ökar de enskilda individernas möjligheter på arbetsmarknaden, i samhället och i livet i det nya hemlandet. Medborgarskap är inte en fråga om pappersexercis. Det är en viktig symbolisk och reell markering av en djupare relation till Sverige. Då är naturligtvis förmågan att tala och förstå det svenska språket en viktig del av den nya medborgarens förutsättningar för att verkligen känna och kunna ge uttryck för denna djupare relation.
I många EU-länder, till exempel Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Portugal, finns, förutom en hel del andra krav, även krav på att kunna förstå och göra sig förstådd på respektive lands språk för att erhålla medborgarskap. Redan i förarbetena till medborgarskapslagen (1995:382) framhölls att, trots att det inte finns något uttryckligt krav på kunskaper i svenska för att bli svensk medborgare, borde den sökandes kunskaper i svenska språket ges en stor betydelse vid prövning av en ansökan om medborgarskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att det för erhållande av svenskt medborgarskap för utländsk medborgare skall införas krav på dokumenterade kunskaper i vardagligt användande av det svenska språket i enlighet med vad som anförts i motionen.
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |
Gullan Lindblad (m) |