Motion till riksdagen
1997/98:Sf604
av Thomas Julin m.fl. (mp)

Reglerna för tillfälliga uppehållstillstånd


Invandrarverkets restriktiva hållning när det gäller att bevilja turistvisum eller visum för besök av i Sverige boende anhöriga är i många fall diskriminerande. Återkommande dyker det upp fall där personer som vill besöka Sverige som turister eller för att här besöka anhöriga får sina ansökningar avslagna.

Citat från ett avslagsbeslut: ”Invandrarverkets praxis i fråga om att bevilja besökstillstånd för lankesiska medborgare är generellt sett mycket restriktiv med hänvisning till den rådande politiska och ekonomiska situationen på Sri Lanka.”

Det finns en uppenbar rädsla från Invandrarverket att ge visum till människor som kommer från så kallade u-länder eller länder där det är oroligheter. Detta oavsett om dessa personer har en god ekonomi och har kontakter här i landet som kan ta ekonomiskt ansvar, samt ansvar för att den/de visumsökande lämnar landet inom föreskriven tid.

Vi har tagit upp den här frågan i en tidigare motion, men vi anser att frågan är av den arten att det finns skäl att återkomma så länge som förhållandena inte förändras.

Eftersom utlänningslagen ger utrymme för att ”uppehållstillstånd får ges till en utlänning som är nära anhörig till i Sverige bosatt person eller som annars har särskild anknytning till Sverige”, så anser vi att det är diskriminerande att Invandrarverket negativt särbehandlar människor från vissa länder.

Än allvarligare är det att Invandrarverket höjer ribban för denna grupp människor, så att inte ens humanitära skäl och garantier om att de anhöriga i Sverige står för alla kostnader räcker för ett besökstillstånd.

Sverige, ett land som säger sig vilja ha goda förbindelser med världens länder och som nyligen slagits för att få de olympiska spelen, kan inte ha ett regelverk som delar in olika länders befolkningar i två lag. Ett A-lag som kan besöka sina anhöriga och där man är välkomna som turister. Ett B-lag som Invandrarverket med sina praxis på alla möjliga sätt försöker stänga ute.

Vi anser att det snarast ska tillsättas en parlamentarisk kommitté som ges i uppdrag att studera den praxis som Invandrarverket arbetar efter och kommer med förslag till en lagändring som kan förbättra möjligheterna för människor i så kallade u-länder att här i landet besöka anhöriga eller besöka oss som turister.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk kommitté som ser över reglerna för besökstillstånd för anhöriga och turister.

Stockholm den 25 september 1997

Thomas Julin (mp)

Ragnhild Pohanka (mp)

Eva Goës (mp)