Motion till riksdagen
1997/98:Sf6
av Marie Granlund m.fl. (s)

med anledning av prop. 1997/98:16 Sverige, framtiden och mångfalden -från invandrarpolitik till integrationspolitik


Regeringen föreslår i propositionen att en ny myndighet inrättas med ansvar för att integrationspolitiska mål och synsätt får genomslag på olika samhällsområden samt för att aktivt stimulera integrationsprocesserna i samhället.

Myndigheten ska ha det övergripande ansvaret för att verka för lika rättigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund samt för att förebygga och motverka diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Myndigheten ska också ha ansvar för att nyanlända invandrare får stöd för sin integration i det svenska samhället. Vidare ska myndigheten följa och utvärdera samhällsutvecklingen mot bakgrund av samhällets etniska och kulturella mångfald.

Malmö är en av Sveriges mest invandrartäta städer. Andelen utländska medborgare i Malmö uppgår nu till 11 % och antalet personer med utländsk bakgrund till runt 27 % av befolkningen.

Två tredjedelar av alla invånare med utländsk bakgrund i Malmö bor i områden som är mer invarartäta än genomsnittet för kommunen (som är ca 25 %). Inom vissa områden i Malmö har 80–90 % av invånarna utländsk bak­grund. Kostnaderna för socialbidrag i Malmö är tre gånger högre än riks­genom­snittet. Invandrare svarar för 65 % av Malmös totala socialbidrags­budget.

Ambitionen i svensk flykting- och invandrarpolitik är mycket hög när det gäller mottagning och introduktion i samhället. Utvecklingen i kommunerna har varit positiv, så även i Malmö. Malmö har blivit en mångkulturell stad vilket har medfört stora fördelar.

Den stora flyktingströmmen till Malmö omöjliggör emellertid ett bra mottagande och börjar leda till ökade klyftor och sociala motsättningar.

Vilken kommun som får den nya integrationsmyndigheten har självklart stort symbolvärde. Med anledning av ovanstående framstår Malmö som den naturliga platsen för den nya integrationsmyndigheten. Det är nog svårt att hitta någon annan kommun som skulle vara mer lämplig. Att förlägga den nya myndigheten till Malmö skulle visa att man från statens sida verkligen tar problemen på allvar. Det skulle ge ett viktigt incitament till en kommun som verkligen arbetar hårt med integrationsfrågorna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Malmö som den naturliga platsen för den nya integrationsmyndigheten.

Stockholm den 3 oktober 1997

Marie Granlund (s)

Lars-Erik Lövdén (s)

Nils T Svensson (s)

Birthe Sörestedt (s)