Motion till riksdagen
1997/98:Sf5
av Lennart Daléus (c)

med anledning av prop. 1997/98:16 Sverige, framtiden och mångfalden -från invandrarpolitik till integrationspolitik


Integrationsmyndigheten till Södertälje

Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Det är en tillgång för alla. 18 % av vår befolkning är antingen födda eller barn till födda i andra länder. Sverige är även på detta sätt en del av världen. Gränserna suddas ut och vårt ömsesidiga beroende blir allt tydligare för alla. Nyckeln till framgång ligger i att visa respekt och omtanke om varandra – över gränserna. Det är som bekant ont om jordklot!

Mångfaldens samhälle måste byggas på personligt ansvar och respekt. Det handlar om att kunna mötas och samverka på lika villkor, oavsett varifrån man kommer eller vem man är. Alla människor är lika mycket värda. Samtidigt kan vi idag se hur klyftorna mellan människor på olika grunder växer. Det är mycket angeläget att söka bryta denna utveckling och hitta vägar till ökad samverkan mellan människor med olika bakgrund. Det handlar om att hela samhället hållbart ska växa tillsammans.

I den lilla skalan med närhet och överblickbarhet är denna samverkan lätt­are att uppnå. Avstånden mellan människor är av olika skäl kortare och behoven av samverkan tydligare. I storstadsmiljön finns helt andra förutsätt­ningar att arbeta. Stockholms län är ett rikt län, men också ett segregerat län. Avstånden mellan förorternas bostadsområden och innerstadens maktcentra växer. I delar av Stockholms län blir gränserna allt skarpare mellan olika områden. Denna utveckling är djupt oroande. Inte minst krävs en stor uppmärksamhet på barnens situation för att de ska få samma chans som alla andra. Det handlar om att knyta an till samhället i stort men också om att få en utbildning av god kvalitet. Skolan är det kanske viktigaste medlet för att bygga bort segregationen.

Inriktningen i denna proposition är rätt så tillvida att vi måste rikta blickarna mer mot integration än invandringspolitik. Säråtgärder för invandrare bör begränsas till insatser och åtgärder som behövs under första tiden. Det handlar om att göra alla som bor i vårt land delaktiga i samhällets utveckling. Alla måste få möjligheter, oavsett kön, religion, födelseort eller andra grunder. Det handlar om att erkänna olikheterna och respektera dem som berikande för samhället.

Regeringen föreslår nu att en ny myndighet ska inrättas för att verka för lika rättigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund samt för att förebygga och motverka diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering inordnas i myndigheten. Genom att inrätta en ny myndighet, istället för att lägga uppgiften på Invandrarverket, har regeringen markerat en boskillnad och att det nya är arbetet för integration.

Utifrån detta uppbrutna samband framgår att den nya integrations­myn­digheten ska arbeta upp nya kontaktmönster i samhället. Sambandet med Invandrarverket är bara ett bland väldigt många andra. Därav följer att jag anser att man borde söka förlägga den nya myndigheten på en plats som både har nära till andra myndigheter och närhet till den mycket komplexa problembild som man skall arbeta med. Stockholms län har en långvarig och bred erfarenhet av arbetet med olika typer av segregation. I Stockholms län finns många av de miljonprogramområden som kommit att uppvisa de tydligaste segregationsmönstren.

Jag finner mot denna bakgrund det naturligt att förlägga den nya myndigheten till Stockholms län. För de flesta uppfattas Stockholms län som identiskt med Stockholms stad. Så är inte fallet. Stockholms län består av fyra självständiga städer. Södertälje är en av landets mellanstora städer med 82 000 invånare. Södertälje har en lång erfarenhet av att möta människor från olika nationer, med olika bakgrunder. Södertälje har goda kommunika­tioner med hela Mälardalen och Sverige i övrigt. Södertälje är en stad som i likhet med flera andra mellanstora städer märkt av statliga åtgärder under senare år. Som flera andra drabbades man av nedläggningen av ett väl fungerande regemente – Ing 1. Till skillnad från flera andra berörda städer har staten inte uttalat att man söker lokalisera annan statlig verksamhet till Söder­tälje. Här finns goda möjligheter till bra lokallösningar för en ny myndighet. Södertälje är en mångkulturell stad som kan bilda en levande inram­ning för den nya verksamheten och ge goda utvecklingsmöjligheter vid en lokalisering.

Jag finner starka skäl tala för att den nya Integrationsmyndigheten förläggs till Stockholms län och Södertälje.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya integrationsmyndigheten skall lokaliseras till Södertälje.

Stockholm den 3 oktober 1997

Lennart Daléus (c)