Försäkringskassorna har, enligt JO, fått 150 % ökade anmälningar. Detta att jämföra med andra myndigheter som fått en ökning av anmälningar med endast 25 %. Anmälningar mot försäkringskassorna föranleder också oftare kritik från JO, jämfört med anmälningar i övriga ärenden. En stor del av dessa anmälningar torde bero på den allt hårdare arbetsbelastning som kassornas personal fått under de senaste åren.
Försäkringskassorna har liksom andra myndigheter haft ett sparkrav på 11 % budgetåret 1995/96, 1997 och 1998. Vid utgången av budgetåret 1998 kommer försäkringskassorna att ha sparat drygt 15 %. Detta samtidigt som det under 1990-talet genomförts cirka 340 lagändringar som krävt personalutbildningar och medfört stora störningar i handläggningen. På grund av dessa lagändringar har dessutom en stor del av arbetstiden gått åt till att förklara nya regler för medborgarna.
Under de senaste åren har det genomförts olika projekt inom socialförsäkringen. Alla dessa projekt visar entydigt att de samhällsekonomiska intäkterna vida överskrider kostnaderna i projekten. Detta torde bero på att kostnaderna till största delen är löner och intäkterna är minskade utbetalningar av olika ersättningsslag inom socialförsäkringen.
Försäkringskassornas administrationskostnad är mindre än 2 % av de miljoner som varje dag utbetalas i form av sjukpenning, föräldrapenning, bidrag och pensioner. Både för den enskilde och för statens skull är det viktigt att vår ”Allmänna försäkring” behåller sin legitimitet hos befolkningen. Ett system som bygger på skälighets- och inkomstprövning förutsätter kontroller för att bli trovärdigt.
En annan viktig del i kassornas arbete är att rehabilitera människor tillbaka till arbetslivet. Tidiga insatser ökar möjligheten för en lyckad rehabilitering. Med en allt hårdare arbetsbelastning hos personalen kommer rehabilitering att komma i andra hand. De självprioriterande arbetsuppgifterna som utbetalningar av bidrag och service till allmänheten kommer i första hand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att noga följa utvecklingen när det gäller försäkringskassornas arbetssituation.
Lars Lilja (s) |
Karin Olsson (s) |