Motion till riksdagen
1997/98:Sf274
av Åsa Stenberg m.fl. (s)

Hushållstjänster m.m.


De senaste åren har en rad förslag framförts med syfte att göra det möjligt för allt fler hushåll att köpa privata tjänster, senast i Tjänstebeskattningsutredningens betänkande SOU 1997:17 Skatter, tjänster och sysselsättning. Bl.a. föreslår utredningen att ”arbetsgivaravgifter och egenavgifter för egenföretagare avskaffas i tjänstebranscher som kan anses utgöra substitut till hemarbete och svart arbete.”

Vi ställer oss positiva till eventuella regeländringar som leder till ökat utbud och ökad efterfrågan på privata tjänster riktade till hushållen. Men för att öka valfriheten och mångfalden i utbudet bör regeringens översyn också omfatta ytterligare två alternativ.

För det första utgår vi från att eventuella regeländringar inte enbart om­fattar privata företag, utan också de som väljer att organisera produktionen i kooperativ form.

För det andra bör regelöversynen också omfatta den organisationsform där ideella föreningar både svarar för utbudet och efterfrågan av tjänster, t.ex. frivilligorganisationer som själva ordnar barnomsorg, tar över fritidsgårdar, svarar för äldreomsorg eller organiserar sig för att delta i kommunal verksamhet i övrigt.

Förutsättningarna borde förbättras för hushåll som väljer att själva organi­se­ra sig antingen som ekonomisk förening eller annan associationsform för att gemensamt ordna städhjälp, fönsterputsning, trädgårdsskötsel, smårepara­tioner eller andra hushållstjänster.

Sverige har en rik folkrörelsetradition där folk är vana vid att gå samman och ”ta saken i egna händer”. Majoriteten av invånarna tillhör också en förening av något slag. Folkrörelserådet redovisade 1993 en rad exempel på hur man, främst utanför storstäderna, gått samman och ordnat barnomsorg, skolverksamhet, äldreomsorg, byggt badanläggningar, byggt bostadshus, medverkar i den kommunala planeringen, ordnat kulturaktivitet, startat lanthandel, medverkat i vägbyggen etc.

Den amerikanske forskaren Robert D Putnams resultat av en omfattande studie av den regionala utvecklingen i Italien (Den fungerande demokratin – medborgarandans rötter i Italien, SNS Förlag) visar att graden av frivilligorganisationer (det civila samhället) är av avgörande betydelse för den demokratiska, men också för den ekonomiska utvecklingen.

I Sverige bör det finnas goda möjligheter för ökad ekonomisk stimulans genom fler frivilliga organisationer. Men förutsättningen är att dessa ges ekonomiska och administrativa möjligheter att verka.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en regelöversyn i syfte att underlätta tjänsteproduktion i hushållssektorn inom ramen för olika organisationsformer.

Stockholm den 6 oktober 1997

Åsa Stenberg (s)

Tomas Eneroth (s)

Sigrid Bolkéus (s)