Vi föreslår en utredning som syftar till vissa låginkomstfamiljers möjlighet att få del av höjt barnbidrag.
I årets budgetproposition föreslår regeringen en höjning av barnbidraget till 750 kr per barn och månad samt ett återinförande av flerbarnstillägget. Många fördelningspolitiska studier har entydigt visat att familjer med barn har fått sämre ekonomiska förutsättningar de senaste åren. Alltsedan skattereformen genomfördes i början på 1990-talet har barnbidragen sänkts. En bärande tanke i den reformen var annars att barnbidraget skulle höjas bland annat för att kompensera grupper med stort konsumtionsbehov. Orsaken till detta var att man kraftigt höjde de indirekta skatterna.
Barnbidraget är av generell karaktär, dvs det betalas ut till hushåll med barn oavsett inkomstförhållanden. Om man vill uppnå en mer träffsäker fördelningspolitisk effekt är ett alternativ till höjda barnbidrag en ökad satsning på bostadsbidragen. Bostadsbidragen är behovsprövade och skulle därmed betalas ut till de familjer som är i störst behov av ekonomiskt stöd. Vänsterpartiet har dock valt att stödja förslaget om höjt barnbidrag. Dessutom satsar vi ytterligare resurser på bostadsbidrag.
1996 erhöll drygt 400 000 hushåll socialbidrag. Det är en ökning med 4 procent från året innan. Den hushållstyp som har flest socialbidragstagare är ensamstående kvinnor med barn. Av samtliga ensamstående kvinnor med barn erhöll 37 procent socialbidrag under 1996. De barnfamiljer, vilkas inkomster ligger under socialbidragsnormen, kommer i vissa fall inte att få del av den föreslagna höjningen av barnbidrag från årsskiftet. Det regelsystem som styr beräkningen av bidragets storlek ger upphov till dessa effekter. Ett höjt barnbidrag betyder samtidigt ett sänkt socialbidrag. Risken är stor att den enskilde upplever att man ger med den ena handen samtidigt som man tar tillbaka med den andra. Om den uttalade politiska inriktningen är att stärka barnfamiljernas ekonomi, är det svårt att förklara varför inte familjer i de allra lägsta inkomstklasserna ska omfattas av förbättringen. Det är angeläget att en översyn kommer till stånd i syfte att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för barnfamiljer med låga inkomster.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning av hur barnfamiljer med inkomster under socialbidragsnormen skall få bättre ekonomiska villkor, exempelvis barnbidrag, enligt vad i motionen anförts om brister i transfereringssystemet.
Marie Engström (v) |
|
Ulla Hoffmann (v) |
Tanja Linderborg (v) |