Motion till riksdagen
1997/98:Sf254
av Per Rosengren m.fl. (v)

Beskattning av vinstandelsstiftelser


1 Inledning

I proposition 1994/95:25 anförde regeringen att avgiftsfriheten vad gäller socialavgifter för vissa vinstandelsstiftelser borde slopas. Vänsterpartiet, som gjorde upp om skrivningarna i propositionen, accepterade detta. När förslaget om slopandet av avgiftsfriheten lades på riksdagens bord hösten 1996 ställde vi oss därför också bakom borttagandet av avgiftsfriheten.

I förarbetena till regeringens proposition förs en diskussion kring skatte­uppgörelsen och dess syfte att behandla samtliga inkomster likartat skatte­mässigt. Innan beslutet togs i höstas var just vinstandelsavsättningar en sådan avvikelse från enhetligheten i skattesystemet.

2 Vänsterpartiets synpunkter

Enligt vår mening finns det skäl för en avvikelse från enhetligheten i skattesystemet vad gäller vinstandelsstiftelser. Vi finner stöd i bl.a. EU-rådets rekommendation samt i forskning som visar att delaktighet i vinster och ägande positivt bidrar till företagens utveckling. Även LO har börjat att intressera sig för frågan.

Delaktighet, i form av vinstdelning eller ägarandelar för anställda, bidrar i positiv bemärkelse generellt till större engagemang från de anställda i företag och verksamheter. I syfte att stödja och ytterligare utveckla anställdas möjlig­het till inflytande och delaktighet, föreslår vi att avsättningar till vinstandels­stiftelser skall befrias från nuvarande löne­skatteavgift. Således föreslår vi att nedanstående lagar återställs till den lydelse de hade innan särskild löneskatt infördes på vinstandelsstiftelser:

Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.

Skattebefrielsen är också tänkt att underlätta för personalen att få direkt beslutanderätt i företagen. Detta genom möjligheten att förvärva aktier i det bolag man är anställd i, via stiftelsen. De mindre företagens möjligheter att få tillgång till eget kapital ökar om stiftelserna förvaltar de anställdas vinst­andelar genom förvärv av aktier i det egna bolaget.

2.1 Begränsad skattefri avsättning för fåmansbolagsdelägare

Fåmansbolagsdelägaren måste i dag betala arbetsgivaravgifter på avsättningar till vinstandelsstiftelser. För att underlätta ett införande av vinstdelningssystem även i fåmansbolag, vilka utgör det största flertalet av alla företag, bör även fåmansbolagsdelägare få möjlighet att delta i vinstandelssystem på samma grund som övriga anställda. Speciellt som fåmansbolagen spås stå för den största tillväxten av antalet anställda framöver.

För att minska risken för skatteplanering bör dock den skattefria avsätt­ningen begränsas till 1/2 basbelopp per år. Ytterligare avsättningar bör även fåmansbolagsdelägaren i fortsättningen betala arbetsgivaravgift för.

Ytterligare ett skäl för att hitta en lösning för de mindre fåmansägda före­tagen är att fåmansreglerna skulle kunna omfatta även de anställda som inte direkt äger aktier i bolaget men indirekt via vinstandelsstiftelsen. Denna risk för att betraktas som fåmansbolagsdelägare genom stiftelsen är troligtvis också nödvändig att undanröja för att få fler vinstandelssystem till stånd i dessa företag. Med anledning av ovanstående så föreslår Vänsterpartiet följande tillägg (kursiverad text):

Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.

2.2 Majoritet av personalen i stiftelsens styrelse

De grundvillkor för att tidigare få befrielse från arbetsgivaravgifter vid avsättning till vinstandelsstiftelse var att stiftelseavsättningen skulle tillkomma en betydande andel av de anställda på likartade villkor. Medlen skulle också vara bundna i minst tre kalenderår.

Vänsterpartiet menar att en förutsättning för avgiftsfrihet vad gäller avsätt­ning till vinstandelssystem skall vara att personalen som omfattas av stiftel­sen har majoritet i stiftelsens styrelse. Bolaget skall aktivt verka för att per­so­nalrepresentanterna i stiftelsens styrelse är i majoritet. Kravet bör dock inte vara alltför restriktivt då styrelseledamöterna i stiftelsen frivilligt eller av andra skäl (dödsfall) kan avgå ur styrelsen. Det är inte rimligt att en avsätt­ning fullt ut skall beskattas som lön i sådana fall. Är däremot situationen sådan att man under en längre tid underlåter att personalen får majoritet i stiftelsen bör beskattning kunna ske.

I vissa fall kan det vara svårt att få kompetent personal till stiftelsernas styrelse eller så kan personalen vara tveksam till att sitta i styrelsen. Bolaget eller stiftelsen bör i sådana fall inte beskattas för avsättningen i form av lön för de fall man kan visa på att försök gjorts för att få en perso­nal­majoritet i styrelsen. Vänsterpartiet föreslår därför följande tillägg i lagtexten (kursive­rad text):

Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.

3 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen beslutar att ändringar i lagen (1990:659) om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster, ändringar i lagen (1962:
    381) om allmän försäkring och ändringar i lagen (1981:681) om socialavgifter återställs till den lydelse de hade innan särskild löneskatt infördes på vinstandelsstiftelser i enlighet med vad i motionen anförts,

  2. att riksdagen beslutar att 3 kap. 2 § andra stycket lagen (1962:
    381) om allmän försäkring skall ges följande tillägg: ”Om arbetsgivaren är ett fåmansföretag eller ett fåmansägt handelsbolag skall vid beräkningen inte bortses från ersättning överstigande 1/2 basbelopp som stiftelsen lämnar till sådan företagsledare eller delägare i företaget eller denne närstående person som avses i punkt 14 av anvisningarna till 32 § kommunalskattelagen ...”,

  3. att riksdagen beslutar att 3 kap. 2 § andra stycket lagen (1962:
    381) om allmän försäkring skall ges följande tillägg: ”Detta gäller dock endast om de bidrag arbetsgivaren lämnat till stiftelsen varit avsedda att vara bundna under minst tre kalenderår och att på likartade villkor tillkomma en betydande del av de anställda samt att arbetsgivaren aktivt verkar för att styrelsen i vinstandelsstiftelsen består av en majoritet av ledamöter från anställd personal. Det åligger arbetsgivaren ansvar att visa på att aktiva åtgärder vidtagits i syfte att få till stånd en styrelse med personalmajoritet ...”.

Stockholm den 6 oktober 1997

Per Rosengren (v)

Hans Andersson (v)

Ingrid Burman (v)

Lars Bäckström (v)

Marie Engström (v)

Ulla Hoffmann (v)

Johan Lönnroth (v)