Av budgetpropositionen framgår att den 1 juni 1997 hade 14 975 av de bidragsskyldiga beviljats anstånd med inbetalningarna. Den övervägande delen av dessa är kvinnor. Antalet ansökningar uppgick vid samma tidpunkt till 34 356. Dessa förväntas öka under året. Det betyder att ett mycket stort antal av de bidragsskyldiga har problem med att kunna göra rätt för sig.
De nya bestämmelserna som infördes den 1 februari i år är föremål för en omfattande kritik. Den inriktas enligt min uppfattning i huvudsak på beräkningen av återbetalningsskyldigheten och att såväl underhållsstödets förskottsdel som själva utfyllnadsbidraget inte behovsprövas.
När det gäller beräkningen av återbetalningsskyldigheten måste det vara fel att fastställa det aktuella beloppet på grundval av en inkomst som ligger två år tillbaka i tiden. Det är ju självklart att den som av arbetslöshet eller andra skäl drabbats av en inkomstminskning inte kan känna lojalitet med en sådan lagstiftning. Det är därför nödvändigt att förändra reglerna om beräkningen av återbetalningsbeloppets storlek på så sätt att det är den aktuella inkomsten som skall ligga till grund för denna beräkning.
Eftersom båda föräldrarna har ett gemensamt ansvar för sina barn bör det ske en behovsprövning, vilket vi moderater i kommittémotioner föreslagit. En sådan förändring av lagstiftningen bör också leda till en förbättrad lojalitet med lagstiftningen. Den minskar också risken för att de nuvarande reglerna kan leda till ökade tvister mellan föräldrarna om var barnet eller barnen skall vara bosatta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av beräkningsgrunderna för återbetalningsskyldigheten så att den aktuella inkomsten skall ligga till grund för denna beräkning,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att såväl underhållsstödets förskottsdel som utfyllnadsbidraget bör bli föremål för behovsprövning.
Karl-Gösta Svenson (m) |