Läkemedelsberoende och andra läkemedelsproblem som vanligen uppkommit genom feldiagnostisering och felbehandling är ett allvarligt problem för sådana som har drabbats av dem. Förutom det mänskliga lidandet åsamkas samhället problem i form av kostnader för läkarundersökningar, inläggningar, sjukskrivningar, förtidspensioner och produktionsbortfall.
Kilen – Institutet för läkemedelsberoende, och dess föregångare Läkemedelsgruppen vid RFHL, har nu under 22 år arbetat med problemet läkemedelsberoende. Arbetet omfattar dels stöd och hjälp (behandling) och dels förebyggande arbete innefattande utbildning, faktaförmedling till myndigheter, professioner och allmänhet. Dessutom bygger man upp en ny kunskap genom till exempel sin databas ELIN.
Verksamheten är världsunik. Framför allt den intima kopplingen mellan den behandlande och den förebyggande verksamheten. Denna koppling har också givit unika möjligheter till en djup insikt i problemets komplexitet.
Det är av stor betydelse för klienter och andra att Kilen ligger utanför sjukvården och står helt fritt från alla slags partsintressen. Kilen har en viktig roll att spela för att tillgodose konsumenters behov av opartisk information om läkemedel och läkemedelsbehandling, samt att ta tillvara konsumenters erfarenheter av desamma.
Kilen arbetar också med metodutveckling, undersökning av problemets omfattning och kostnader för samhället, metoder i det förebyggande arbetet samt utveckling av forskningsmetodik.
Basen för Kilens ekonomi har under de gångna sex åren varit Dagmarmedel, bidrag från Stockholms läns landsting samt stimulansmedel från Socialstyrelsen. Övriga delar av verksamheten har finansierats av projektmedel från bland annat Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen, svenska och nordiska social- och hälsodepartement och Europeiska kommissionen.
I år är det sista året Kilen har Dagmarmedel och stor oklarhet råder om vilka medel Stockholms läns landsting kommer att ställa till förfogande för 1998.
Det är av flera skäl viktigt att det finns förutsättningar för Kilen att vara verksam även i framtiden. För att verksamheten ska kunna utvecklas är det nödvändigt med en trygg och långsiktig ekonomisk bas. Några skäl för detta är att
Kilen idag är en nationell verksamhet med klienter från hela landet och med utbildnings- och handledningsuppdrag i hela landet.
Läkemedel är ett konfliktområde med mycket starka och prestigemässiga partsintressen. En nationell finansiering ökar Kilens möjligheter till kritisk granskning.
De instrument som Kilen utvecklar, både vad gäller behandlingsmetodik och kunskapsbyggande (databasen ELIN), tilldrar sig ett stort intresse även utanför landets gränser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för Kilen att fortsätta sin verksamhet.
Chatrine Pålsson (kd) |
Gotab, Stockholm 1997